Aktuelt

Bernie Sanders feirer resultatet av Demokratenes valgmøter i Iowa.

– Seier for Sanders at det ble uavgjort

Det er en seier for Bernie Sanders at han klarte uavgjort mot Hillary Clinton i Demokratenes valgmøter i Iowa, mener førsteamanuensis Hilde Restad.

Publisert Sist oppdatert
De to kandidatene fikk begge omtrent 50 prosents oppslutning, med Clinton et ørlite hestehode foran da anslagsvis 99 prosent av stemmene var telt opp.

– Sanders vil helt klart se på det som en seier, sier Restad til NTB.

For noen måneder siden lå Sanders langt bak Clinton på meningsmålingene, men han har bykset fram den siste tiden. På noen av målingene i forkant av de første valgmøtene i Iowa har han ledet.

– Må nesten klype seg i armen

Sanders har vist seg å være dyktig til å samle inn penger til valgkampen sin, påpeker Restad. I likhet med Barack Obama i hans første valgkamp har Sanders fått veldig mange små donasjoner fra vanlige amerikanere.

– Det liker han å skryte av, sier Restad, som er førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole.

Også redaktør Anders Agner Pedersen fra det danske nettstedet Kongressen.com mener resultatet i Iowa er en triumf for Sanders.

– Det er nesten så han må klype seg i armen. For bare noen måneder siden lå han etter med 30 prosentpoeng i Iowa, og nå blir det uavgjort, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.

Selverklært sosialist

Framgangen til Sanders den siste tiden har skjedd til tross for at han selv kaller seg demokratisk sosialist – og dermed bruker en politisk merkelapp som nærmest er et skjellsord i USA.

– Vi representerer ikke interessene til milliardærklassen, Wall Street eller USAs næringsliv, sa Sanders i sin tale etter at resultatet i Iowa mer eller mindre var klart.

Clinton gratulerte Sanders i sin tale, og lot være å erklære seier da hun lå 0,2 prosentpoeng foran da nesten alle stemmene var talt opp. Nå gleder hun seg til å fortsette diskusjonen med Sanders om den beste veien videre for USA, sa hun.

Hver av de to kandidatene vil trolig få halvparten av Iowas delegater til landsmøtet som formelt skal velge partiets presidentkandidat.

Tredjekandidat Martin O'Malley innså mandag at han ikke har noe å stille opp med i kampen mot de to i front. Han fikk en oppslutning på en halv prosent, og flere medier melder at han har besluttet å avslutte sin valgkamp.

Powered by Labrador CMS