Ledelse

Slik kan følelser forkludre beslutninger

Lær deg å kjenne igjen mønstrene.

Publisert Sist oppdatert

Har du noen gang sett tilbake på noen riktig dårlige beslutninger du har tatt og tenkt: Hva i alle dager var det jeg tenkte på?

Ifølge Amy Morin, psykoterapeut og forfatter av en bok om mental styrke, er det ikke sikkert du finner noe godt svar på det spørsmålet. For det kan godt være at du faktisk ikke tenkte så mye da du tok beslutningen. Kanskje handlet du ut fra følelser, ikke logikk.

De beste beslutningene oppstår i en god balanse mellom følelser og logikk, skriver Morin i et innlegg hos Psychology Today. Hvis følelsene alene får bestemme, kan de lede deg på ville veier. Og jo mer intense følelsene er, jo mer tåkelagt kan vurderingsevnen bli. Hvis man blir oppmerksom på hvordan egne følelser kludrer til beslutninger, kan man kanskje lære noe av det. Og hvem vet - kanskje blir det noen gode beslutninger ut av det også. Dette er ifølge Amy Morin fire måter følelser kan forkludre beslutninger på – les og lær:

  • Begeistring og oppspilthet kan få deg til å undervurdere risikoen og overvurdere sjansene for å lykkes.
  • Angst på ett område i livet kan smitte over på andre arenaer, selv om de ikke har noe med hverandre å gjøre. Er du nervøs for egen helse, kan det smitte over på beslutninger på jobben. Nervøsitet kan blant annet ha den effekten at det blir vanskeligere å faktisk ta beslutninger.
  • Tristhet kan påvirke deg til å sette lave mål. Morin viser til forskere som har gjennomført eksperimenter rundt dette. De mistenker at triste mennesker går for lave mål fordi de håper at det å nå målet kan forbedre humøret. Har du for lave forventninger til deg selv, risikerer du imidlertid at du ikke får tatt ut det potensialet du har.
  • Sinne og skam kan få deg til å ta forhastede beslutninger. Disse følelsene gjør deg sårbar med tanke på å ta beslutninger som innebærer høy risiko og lite lønnsomhet, ifølge Morin. Forskere mistenker at intense, ukomfortable følelser svekker selvreguleringen vår.

En av dem som har vært opptatt av tematikken følelser og beslutninger her hjemme, er den norske psykologen Jan-Ole Hesselberg. Han tar til orde for at du kanskje bør utsette viktige beslutninger hvis du er engstelig, trist eller veldig glad. Les mer her: Følelser påvirker beslutninger (DP+).

Powered by Labrador CMS