Arbeidsliv

Det er bedring i sikte for petroleumsnæringen, skal en tro SSB.

SSB spår bedring for norsk økonomi

Den kraftige nedgangen i etterspørselen fra petroleumsvirksomheten og svak internasjonal etterspørselsvekst preger fortsatt norsk økonomi. Nå er det imidlertid lys i enden tunnelen.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag la SSB frem sine prognoser for norsk og internasjonal økonomi de kommende årene. De ser lysere ut enn på lenge.

– Vi tror bunnen i petroleumsnærnigen nås neste år. Fallet i tredje kvartal var veldig beskjeden, og det så noen som et tegn på utflating, men vi tror fallet vil forsterke seg litt og heller flate ut litt utover neste år, sier SSB-forsker Torbjørn Eika.

I prognosen spår byrået at veksten i fastlandsøkonomien blir 1,7 prosent neste år og litt over 2 prosent i 2018 og 2019.

– Investeringene i fastlandsnæringene har tatt seg opp i fire kvartal på rad. Samlet antar vi at investeringene tar seg opp fremover, i området 3-4 prosent i løpet av de neste årene, sier Eika.

I tillegg vil arbeidsledigheten gå gradvis ned til 4,3 prosent i 2019, og den voldsomme boligprisveksten vil avta og etterhvert synke noe, ifølge SSB.

– I 2017 vil nedgangen i petroleumsinvesteringene bremses og snu til en moderat oppgang. Fortsatt noe ekspansive impulser fra finans- og pengepolitikken vil bidra til litt høyere vekst i husholdningenes konsum og i næringsinvesteringene. Utviklingen i boligmarkedet vil også gi store bidrag til aktivitetsveksten neste år, skriver SSB.

Byrået mener også at norsk økonomi vil få mer drahjelp fra internasjonal økonomi den neste tiden, selv om utviklingen her «nå preges av stor usikkerhet».

«Samlet vil vi derfor se et omslag til en høyere økonomisk vekst gjennom 2017. I årene deretter regner vi imidlertid med at drivkreftene bak konjunkturutviklingen endres markert. Vi forutsetter at det ikke vil komme nye vesentlige stimulanser fra finanspolitikken, boliginvesteringene vil etter hvert gå litt ned og en sterkere krone vil isolert sett bremse aktiviteten. På den annen side vil norsk økonomi, med de forutsetninger vi har lagt til grunn, få litt drahjelp fra oljevirksomheten både i 2018 og 2019», skriver byrået.

Powered by Labrador CMS