Arbeidsliv

Sverige: Jehovas vitne nektet å selge lodd – mistet dagpenger

Arbeidsformidlingen i Sverige vil ikke betale erstatning til et Jehovas vitne etter at de inndro arbeidsavklaringspengene fordi han ikke ville ta imot jobb. Slikt blir det rettsak av.

Publisert Sist oppdatert

Et svensk Jehovas vitne ble nektet arbeidsledighetspenger da han sa nei til en jobb i en bedrift som blant annet selger lodd. Dermed inndro Arbetsförmedlingen støtten hans.

To domstoler har behandlet saken til nå, og de har kommet til forskjellig konklusjon. Forvaltningsdomstolen mente at vegringen mot loddsalg lå for langt unna hans religions kjerne til at trosfriheten hans var krenket. Mannen tok så saken inn for Diskrimineringsombudsmannen (DO) som ga ham medhold. DO tok saken til Stockholm tingrett som konkluderte med at religionsfriheten hans var krenket. Mannen ble tilkjent 60.000 kroner i erstatning.

Det er denne siste dommen som Arbetsförmedlingen i Sverige nå anker, melder den svenske avisen Dagen. AF mener dommen åpner for indirekte effekter som det blir vanskelig å styre etter, og at mannen som ikke ville selge lodd kunne fått andre oppgaver i bedriften.

«Tingretten har konkludert med at man indirekte fremmer lotterivirksomheten ved å være ansatt i bedriften (…) At det går an å arbeide i en dagligvarebutikk til tross for at det selges lodd og tobakk i kassen, fremgår blant annet fra utdrag av Jehovas vitners avis», skriver de.

Også i Norge er man forpliktet til å ta imot alt arbeid dersom man får dagpenger som arbeidsledig, ifølge Vårt Land. Religiøs reservasjon regnes ikke som god nok grunn til å nekte.

Powered by Labrador CMS