Foto

NTB-scanpix. 

Terror i Brussel – selvmordbombe på flyplassen, eksplosjoner ved to metrostasjoner

Publisert: 22. mars 2016 kl 08.55
Oppdatert: 22. mars 2016 kl 12.21

Europa er igjen rammet av terror. Drøyt 20 mennesker døde etter en selvmordsbombe på Brussel lufthavn Zaventem og eksplosjoner ved to metrostasjoner i den belgiske hovedstaden.

To metrostasjoner i Brussel er rammet av eksplosjoner tirsdag morgen, ifølge belgiske medier. 10 personer er drept her, melder belgisk fjernsyn. T-baneansatte bekrefter overfor AFP at det har vært en eksplosjon på metrostasjonen Maalbeek, som ligger i nærheten av EUs kontorer i den belgiske hovedstaden. Ifølge VTM Nieuws har det også vært en eksplosjon på metrostasjonen Schuman, som er tilkoblet en togstasjon.

Hele metronettet i Brussel er stengt.

I angrepet mot Brussel lufthavn er rundt 13 personer drept og 35 såret . Det opplyser belgiske helsemyndigheter til kringkasteren RTBF.

– Ropte på arabisk

Ifølge det belgiske nyhetsbyrået Belga ble det avfyrt skudd og ropt på arabisk før de to eksplosjonene rammet flyplassen. En av eksplosjonene skjedde ved innsjekkingsskranken til American Airlines, ifølge avisaDe Standaard.

En regjeringskilde sier til den belgiske kringkasteren VRT at det dreier seg om et angrep og at situasjonen er svært alvorlig.

Saken fortsetter under annonsen

Løp ut fra terminalen

Øyenvitner sier eksplosjonen skjedde like før klokken 8, ifølge kringkasteren RTBF. Bilder som reisende har lagt ut på Twitter, viser folk som løper ut av terminalbygget mens store mengder røyk stiger opp fra taket.

– Hele huset ristet, det er røyk over alt og det lå mennesker på bakken inne i terminalen. De så ikke skadde ut, men hadde trolig lagt seg ned. Det raste ned fliser fra taket, sier Svenska Dagbladets Brussel-korrespondent Teresa Kuchler, som var på stedet.

All togtransport til flyplassen er stanset. All aktivitet ved flyplassen er innstilt, og innkomne fly omdirigeres til andre flyplasser, opplyser Belgocontrol, som er ansvarlig for avviklingen av trafikken ved flyplassen.

UD jobber med å få oversikt

Utenriksdepartementet har løpende kontakt med den norske ambassaden i Belgia for å kartlegge om nordmenn er rammet, opplyser pressevakt Astrid Sehl til NTB.

Den norske ambassaden i Brussel jobber med å få oversikt over situasjonen, sier hun. 

Saken fortsetter under annonsen

Saken vil bli oppdatert.