Marit Nybakk, her under det offisielle hovedarrangementet på Eidsvoll 17. mai 2014. Nå sier hun nei til en ny periode på Stortinget.

Foto

Audun Braastad / NTB scanpix

Tidenes lengstsittende Stortingskvinne takker nei til ny periode

Publisert: 12. september 2016 kl 12.56
Oppdatert: 8. august 2017 kl 08.47

Ingen kvinnelig stortingsrepresentant har lengre fartstid enn 69 år gamle Marit Nybakk. Neste år er det slutt for Ap-representanten etter mer enn 30 år på Oslo-benken.

– Marit har i alle år engasjert seg tydelig for Oslo, samtidig som hun er internasjonalt orientert, ikke minst om sikkerhets- og forsvarspolitikk, sier leder i Oslo Ap Frode Jacobsen til NTB.

– 30. september neste år vil jeg ha sittet på Stortinget i mer enn 31 år. Det er nok. Jeg ser fram til å få mer fritid og mer tid med familien, men vil ikke gi meg med politikk, sier Nybakk, som fram til valget vil fortsette i presidentskapet og i utenrikskomiteen. I tillegg er hun nyvalgt leder i Norsk kvinnesaksforening.

Slutt for Stoltenberg

Også tidligere statsminister Jens Stoltenberg har som ventet gitt nominasjonskomiteen i Oslo Ap beskjed om at han ikke er aktuell for en ny periode på Stortinget.

Jonas Gahr Støre, Hadia Tajik, Marianne Marthinsen og Jan Bøhler har alle gitt beskjed om at de ønsker gjenvalg. Truls Wickholm som har møtt som fast vararepresentant for Jens Stoltenberg, ønsker ikke å fortsette på Stortinget etter valget neste år.

Oslo Ap har i dag seks representanter på Stortinget. Støre, Tajik, Marthinsen og Bøhler ventes alle å bli nominert på trygg plass, mens det er mer usikkert hvem som overtar Nybakks og Wickholms plasser på lista.

Tett kamp

Truls Wickholm har vært fagbevegelsens mann på Ap-lista. En kandidat til å overta for ham er Jonas Gahr Støres rådgiver Jonas Bals, malersvenn og akademiker med bakgrunn fra Fellesforbundet.

Men det er trangt om manneplassene på en stortingsliste hvor det skal være like mange kvinner som menn. En løsning kan være å få inn en kvinne fra fagbevegelsen på Nybakks plass. Et høyaktuelt navn i så tilfelle er Oslo Aps fagligpolitiske leder Inger Helene Vaaten.

Hun sto på tiendeplass på lista foran forrige valg og har takket ja til renominasjon. Til daglig er Vaaten informasjonsrådgiver i Handel og Kontor.

Andre kvinnelige kandidater er fylkessekretær Siri Gåsemyr Staalesen og Victoria Marie Evensen, som leder byutviklingskomiteen. Prableen Kaur, som hadde åttendeplassen sist, eller Oslos varaordfører Khamshajiny Gunaratnam har takket nei til gjenvalg.

Flere navn

Dersom Inger Helene Vaaten bli foretrukket på Nybakks plass, blir det mannekamp om den sikre sjetteplassen på lista. Vegard Grøslie Wennesland tar gjenvalg og kan rykke opp fra niendeplassen han har i dag.

Andre mulige kandidater er AUFs Didrik Beck samt Fredrik Mellem, leder av Oslo Arbeidersamfunn, det største partilaget i Arbeiderpartiet.

Nominasjonskomiteen skal ha sin endelige innstilling klar 18. november. Nominasjonsmøtet finner sted fire dager senere.

Saken fortsetter under annonsen