Arbeidsliv

Tingene de mest produktive blant oss gjør annerledes

Publisert Sist oppdatert

Hvordan får de det til? Åssen rekker de over alt mulig? Har du stilt deg spørsmål om hvordan den eksepsjonelt produktive kollegaen din alltid er på høyden med sine oppgaver og aldri ligger etter?

Det har vi også. Og nå får vi svar.

Ifølge magasinet Forbes er følgende noen av hemmelige triksene de ultraproduktive bruker for alltid å ligge foran oss andre vanlig dødelige:

De fokuserer på minutter – ikke timer

Kalenderen til en ultraproduktiv kollega er delt inn i minutter – ikke i verken hele eller halve timer. Hver dag består av 1440 minutter. Penger kan tapes og tjenes inn igjen, men tiden får du aldri tilbake, heter det fra Forbes.

De gjør en ting av gangen

De ultraproduktive vet hva som er viktigst til en hver tid, og bruker tiden på akkurat det. Hver morgen jobber de gjerne en time eller to på det som er viktigst – uten avbrytelser.

De bruker ikke «huskelister»

Kast huskelistene dine! I stedet bør du legge inn alle gjøremålene dine i kalenderen. Gjerne i 10- eller 15-minutters intervaller. Undersøkelser viser i følge Forbes at kun 41 prosent av alt som skrives opp på en huskeliste – eller en såkalt «To-Do-liste» – faktisk blir gjennomført.

De har gravd ned utsettelses-adferden

De utraproduktive utsetter ikke de viktige gjøremålene. De har klart å selvvaksinere seg mot den vanlige fristelsen med å utsette vanskelige avgjørelser og trøblete arbeidsoppgaver.

De kommer hjem til middag

De virkelig produktive folka vet at det alltid er arbeid å gjøre. Men de vet også å verdsette andre deler av livet enn jobb, så de har middag med familien som fast punkt i kalenderen. Noen av dem tar heller en ekstra arbeidsøkt på kvelden – selvsagt bare dersom den er skrevet inn i kalenderen.

De bruker notatbok

Richard Branson har ifølge Forbes sagt at han aldri hadde klart å etablere Virgin uten notatboken sin. Den er alltid med ham, og der skrives ideer og innfall inn når de kommer. Den greske legende-rederen Aristoteles Onassis sa, stadig ifølge Forbes, at man alltid måtte ha med seg en notatbok. «Skriv ned ting. Det er en million dollar-erfaring, de aldri lærer deg på handelsskolen».

De leser og svarer på epost en eller to ganger om dagen

De mest produktive sjekker ikke epost kontinuerlig. De responderer ikke på alle duringer og plinginger som treffer innboksene her og der. De har satt av tid i kalenderen til slik respons, og holder seg til oppsatt skjema.

De hater møter

«Møter starter for seint, varer for lenge og består av feil folk.» Det mener de ultraporduktive ifølge Forbes. Derfor skyr de møter som pesten. Men noen av dem er dog nødvendige. De bør være få i antall og så korte som mulig i tid, heter det.

De sier nesten alltid «nei»

Warren Buffet skal ha sagt at «Forskjellen på suksessrike mennesker og veldig suksessrike mennesker er at de veldig suksessrike nesten alltid sier nei.» En annen amerikansk finansprofil, James Altucher, har ifølge Forbes sagt at «Hvis svaret ikke er et 'JA, FOR POKKER, DET GJØR VI', så er svaret nei».

De delegerer

De mest produktive har lært seg å delegere. De lar andre gjøre jobben så langt det er mulig. De bedriver ikke mikroledelse og detaljstyring. Som oftest er bra nok, akkurat det – bra nok.

De åpner ting kun én gang

Du åpner en epost eller en faktura. Du åpner, leser – og legger den bort. Det gjør ikke de ultraproduktive. De betaler fakturaen der og da. De svarer på eposten. Får sakene ut av verden – og ut av tankene og langt vekk fra neste dags kalender.

De har faste rutiner om morgenen

Ja, de bruker gjerne tid på både trening og en god frokost om morgenen. Og de lar seg ikke stresse ut av sine faste morgenritualer, viser intervjuer Forbes har gjort med over 200 såkalt «svært suksessrike personer».

De henter energi

Du kan ikke skape deg flere minutter i døgnet, men du kan gi deg selv mer energi og lade batteriene. De mest produktive dropper ikke måltider eller en god natts søvn. Og de tar pauser når de trenger det. Mat er energi, søvn er gjenoppladning.

Powered by Labrador CMS