Ledelse

Dårlige utviklingsmuligheter gjør at unge ledere søker seg vekk

Hver femte unge leder oppgir at bedriften de jobber i ikke kan tilby dem organiserte tilbud til å utvikle seg som ledere. Det er også betydelige forskjeller mellom hva de unge lederne ønsker seg og hva bedriftene kan tilby.

Publisert Sist oppdatert

Det viser Tendensrapport 2016, som er utviklet av konsulentselskapet Assessit, i etterkant av årets kåring av Årets Unge Ledere, som bedriften arrangerer.

Rapporten forteller om tendenser og preferanser blant Norges beste unge ledere. Den sier noe om deres karriereplaner, ambisjoner, prioriteringer og ønsker for fremtiden. Formålet er å skaffe innsikt i tendensene i denne målgruppens preferanser. Dette er viktig og interessant for å kunne tilpasse arbeidet med å tiltrekke, beholde og utvikle de beste unge lederne. Deltakerne er 105 tidligere kandidater av Årets Unge Ledere i perioden 2012-2015. 39 prosent kvinner og 61 prosent menn har svart.

Videreutvikling og kompetansebygging er viktigere enn tidligere for de unge lederne som har deltatt i kåringen. Resultatet av at så mange som 19,2 prosent av de unge lederne ikke får gode utviklingsmuligheter, er at de begynner å lete etter andre jobber, viser rapporten. 77 av 105 respondenter sier at det er sannsynlig eller svært sannsynlig at de vil søke nye jobber dersom de ikke får muligheten til å utvikle seg.

Interne og eksterne kurs

Mer enn halvparten (55,8 prosent) av de unge lederne foretrekker å bli kurset med en kombinasjon av on-the-job-training og eksterne kurstilbud. De fleste ønsker imidlertid at mesteparten av treningen foregår i bedriftens lokaler, selv om en tredel ønsker lik del av interne og eksterne kurs.

I dag foregår de fleste kursene i form av on-the-job-training, forteller de unge lederne. 35,6 prosent av bedriftene deres har lagt opp lederutviklingsarbeidet på denne måten. Hele 19,2 prosent hevder at det ikke eksisterer organiserte utviklingsopplegg på arbeidsplassen, mens en like stor andel gjennomfører utelukkende on-the-job-training.

Læring og utvikling

– Resultatene bekrefter det vi i Assessit opplever er viktig for unge ledere, gjennom Årets Unge Ledere. De vil være på et arbeidssted hvor læring og utvikling er høyt prioritert, sier Åse Velure, seniorkonsulent i Assessit.

Hun forteller at konsulentselskapet registrerer et ønske om både å bli dyktigere i dagens jobb og viktigheten av å være på en arbeidsplass med karrieremuligheter. Unge ledere formidler høye forventninger til arbeidsgiver i undersøkelsen. Og tallene viser at talenter setter makt bak kravene.

– De som ikke får tilfredsstilt sine behov om utvikling ser seg om etter andre muligheter. Det kan tolkes som en pushfaktor om læring og utvikling ikke tilfredsstilles, og tilsvarende kan det øke lojaliteten til arbeidsgiver om denne er på tå-hev og ivaretar utviklingsbehovene. Det er ikke så uventet at unge ledere etterspør utvikling som er enda tettere knyttet til trening tett på egne arbeidsoppgaver. Det er kjent fra studier tilbake på 1990-tallet at on-the-job-training synes å være mest effektfullt, sier hun.

De store utviklingsprogrammene har ikke alltid klart å svare på bedriftens egne utfordringer og behov. Derfor er dette resultatet særlig spennende, med tanke på utforming av lederutvikling.

– For oss i Assessit gir det en god bekreftelse på at simulering og trening med basis i reelle problemstillinger er noe av det mest effektfulle vi kan bidra med. Talentfulle unge ledere er kandidater til å bli framtidige toppledere. Er de selv læringsorienterte, vil vi tro de stimulerer til målrettet trening, erfaringsdeling og refleksjon også hos sine medarbeidere, poengterer hun.

Nye tendenser

Rapporten viser også en tendens til at unge ledere har planer om å bli lenger i jobben, sammenliknet med fjoråret. Samtidig er de ganske tydelige på at utviklingsmulighetene må være der for at de skal bli værende.

De er også opptatt av at familien skal trives, parallelt med at de gjør karriere. Det er spesielt mannlige unge ledere som er opptatte av dette, noe som Assessit finner ganske overraskende.

En tredel av de kvinnelige unge lederne forteller at de har opplevd negativ forskjellsbehandling i jobbsammenheng, et problem som mennene i undersøkelsen i veldig liten grad har observert. Kvinnene nevner blant annet at de blir eksludert fra fora der beslutningene tas, gutteklubb-mentalitet og betydelig lavere lønnssats for nyansatte som noen av områder der de opplever forskjellsbehandling. Assessit hevder at likestilling og glasstakproblematikken fortsatt er aktuell.

Gjennomsnittlig alder på de unge lederne som har deltatt er 35,7 år. Kvinnene har 5,8 års utdanning i gjennomsnitt, mens mennene har 5,2 år. Kvinnene har 6 års ledererfaring, mens mennene har 7,9 år.

Kilde: Alle figurer – Trendrapport 2016/Assessit.

Powered by Labrador CMS