Samfunn

En amerikansk M1A1 Abrams i tjeneste i Irak. Nå kommer de til Europa.

USA sender flere våpen til Europa

Målet er å møte Russlands aggressive oppførsel.

Publisert Sist oppdatert

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen er spådd å bli den store taperen på regjeringens budsjettkonfeanse. Mens forsvarsministeren og forsvaret har pekt på behovet for å styrke militæret, ser det nå ut til at vi nok en gang lar amerikanerne ta jobben med å holde aggressive naboer i sjakk. For etter flere år med snakk om å rette oppmerksomheten til Asia, lanserer nå USA planer om å øke tilstedeværelsen i Europa med utplassering av tunge stridsvogner og helikoptere.

Det melder Bloomberg og viser president Obamas forslag til statsbudsjett i 2017 hvor potten til forsvar i Europa er foreslått firedobling fra dagens nivåer.

Opprustningen er ment som våpen som kan tas i bruk av amerikanske soldater skulle de måtte komme sine NATO-partnere til hjelp i en skarp konflikt på kontinentet.

Bakgrunnen for den såkalte European Reassurance Initiative som Obama har søkt om 3,4 miliarder dollar til, er først og fremst Russlands annektering av Krim-halvøya og senere operasjoner i Ukraina.

Ifølge Bloomberg kan foreslaget innebære at amerikanske stridsvogner som M1A2 Abrams og Apache og Black Hawk-helikoptre igjen kan bli å se på europeisk jord.

Generalløytnant Ben Hodges som er kommandør for de amerikanske styrkene i Europa toner ned sannsynligheten for at våpnene vil bli brukt i kamphandlinger.

– En seriøs konflikt med russiske styrker er usannsynlig og det vil vi sørge for at det forblir, sier han til Bloomberg.

Hodges opplyser at den første amerikanske brigaden ankommer i 2017 og vil bestå av 87 store stridsvogner, 138 mindre stridsvogner og 18 howitzere. Planen er at det vil være en amerikansk brigade i Europa hver dag fra 2017 til 2019.

Powered by Labrador CMS