Samfunnsansvar

Økningen av utslipp som har skjedd etter 2010 gjør at Norge er enda lengre unna målsetningen om nullutslipp nå enn for seks år siden.

Utslippene på norsk sokkel øker

Målene om nullutslipp av tilsatte miljøfarlige kjemikalier er også lengre unna, skriver Miljødirektoratet.

Publisert Sist oppdatert

Årsakene til de økte klimautslippene er blant annet at renseanleggene på noen av de eldre feltene ikke behandler det produserte vannet på en optimal måte.

Operatørene på norsk sokkel har økt utslippene til sjø av dispergert olje og naturlig forekommende stoffer i produsert vann fra 2010 til 2015.

Enkelte felt reinjiserer mye mindre av det produserte vannet enn planlagt og slipper det ut i sjøen i stedet.

Rapporteringskravene for brannskum og miljøkategoriseringen av et vanlig brukt biocid har også blitt endret.

Lengre unna nullutslippsmålet

I Miljødirektoratets siste rapport om nullutslippsarbeidet fra 2010 konkluderte de med at målet for tilsatte miljøfarlige kjemikalier i flere år har vært ansett som oppfylt.

– Miljødirektoratet vil følge opp operatørenes arbeid med å erstatte tilsatte miljøfarlige kjemikalier med mer miljøvennlige alternativer, men vi ser at det vil være vanskelig å oppnå null utslipp, sier Signe Nåmdal, avdelingsdirektør i Miljødirektoratet.

De påpeker derimot at det fortsatt vil være noe utslipp i årene som kommer av sikkerhetsmessige og tekniske hensyn.

Økningen av utslipp som har skjedd etter 2010 gjør at Norge er enda lengre unna målsetningen om nullutslipp nå enn for seks år siden.

– En utfordring er bruksområder hvor de miljøfarlige egenskapene er nødvendige. Dette gjelder for eksempel der det av tekniske grunner er viktig at kjemikaliet ikke brytes raskt ned, forklarer Nåmdal.

Miljøskade fra produsert vann

Miljødirektoratet skriver på sine nettsider at arbeidet for å redusere utslipp av dispergert olje og naturlig forekommende stoffer i produsert vann må fortsette.

– Vi mener at en skjerping av kravet til utslipp av olje med produsert vann i aktivitetsforskriften vil kunne bidra til større innsats fra operatørene. Dette kan være et godt virkemiddel for også å redusere utslipp av naturlig forekommende miljøgifter i tråd med nullutslippsmålet, sier Nåmdal.

Reinjeksjon av produsert vann er likevel det sikreste tiltaket for å oppnå vesentlige utslippsreduksjoner totalt sett.

Operatørene har beregnet risiko for miljøskade fra utslipp av produsert vann.

Denne faktoren kan benyttes til å sammenligne feltenes risiko for miljøskade og til å vurdere hvilke stoffer i utslippene som bidrar mest til risiko. Miljødirektoratet følger nå opp feltene med høyest EIF for å se på hvilke tiltak som kan redusere risikoen for miljøskade.

Nullutslippsmålet

Nullutslippsmålet for utslipp av olje og miljøfarlige stoffer til sjø fra petroleumsvirksomheten ble etablert i Stortingsmeldingen om Miljøvernpolitikk fra 1997. Målet er:

  • Ingen eller minimering av utslipp av naturlig forekommende miljøgifter på prioritetslisten
  • Ingen utslipp av miljøfarlige tilsatte kjemikalier
  • Ingen eller minimering av utslipp som kan føre til miljøskade av olje og andre stoffer
  • Utslippene av naturlig forekommende radioaktive stoffer skal reduseres gradvis slik at konsentrasjonen av stoffene i miljøet er nær bakgrunnsnivå innen 2020.

Kilde: Miljødirektoratet

Powered by Labrador CMS