Fra papirutgaven

Verden ser mye bedre ut enn man tror

71 prosent av briter tror verden blir et verre og verre sted å være. Bare fem prosent tror den blir bedre. Men ifølge en svensk økonomihistoriker har levekårene i verden forbedret seg mye, også i nyere tid.

Publisert Sist oppdatert

Johan Norberg er i disse dager aktuell med boken «Progress: Ten Reasons to Look Forward to the Future», der han viser at levekårene faktisk blir bedre og bedre, i motsetning til hva de fleste tror. Han beskriver hvordan Sverige for 150 år siden var mye fattigere enn hva afrikanske land sør for Sahara er i dag. «Hvorfor er noen folk fattige?» er feil spørsmål, skriver Norberg. Alle samfunn er fattige i starten. De interessante er hvor fort det forsvinner. Til og med de siste 25 årene har utviklingen vært stor. I 1990 levde 37 prosent av verden på to dollar om dagen. I 2015 var tallet på ti prosent.

Vekst på flere områder

Norberg drar frem rikdom, helse, teknologi, intelligens og trygghet som viktige indikatorer på hvordan verden har utviklet seg til det bedre.

Menneskene blir rikere og rikere, og har bedre og bedre helse. Moderne medisin gjør at selv fattige i dag har bedre helse enn selv de rikeste hadde før. Svineinfluensaen som banket på døren i 2009 kunne fått fatale følger, men vitenskapen tillot oss å finne en vaksine på seks måneder, og hindret en pandemi. Grunnleggende teknologi, som sanitet og rent vann spres også raskt. I dag har 68 prosent av verden tilgang til moderne sanitære forhold, opp fra 24 prosent i 1980.

Økende IQ blir i psykologien omtalt som Flynneffekten. Norberg drar frem en «moralsk flynneffekt», der menneskene blir mer tolerante. Forhold mellom personer av ulik etnisitet er blant annet mye vanligere nå enn før. India blir også brukt som eksempel, der kastesystemet er på vei ut. I dag er under 13 prosent av bryllupene mellom to personer fra høy kaste, ned fra 75 prosent i 1990.

Verden blir også et tryggere sted. På verdensbasis er kriger både mindre i både omfang og hyppighet. Det eneste som øker er terror, men folk overvurderer drastisk hvor mye det er av det, mye på grunn av mediedekningen.

Boken er anmeldt i The Economist.

Powered by Labrador CMS