Ledelse

Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor og styreleder Gunn Wærsted fotografert under høringen om Vimpelcom-saken på Stortinget i mai.

Wærsted får kritikk i styreevaluering

I en pågående styreevaluering blir splittelsen på toppen av Telenor omtalt og beskrevet som et problem for styret, sier kilder til Dagens Næringsliv.

Publisert Sist oppdatert

I evalueringen av styret blir den manglende tilliten mellom styreleder Gunn Wærsted og konsernsjef Sigve Brekke omtalt, og den peker også på at det er et stort problem at styreleder ikke har større støtte i styret, får avisen opplyst fra flere kilder.

Styremedlemmer er kritiske til at Wærsted tok kontakt med Brekke og uttrykte mistillit, uten at saken var tatt opp i styret først.

Bakgrunn: Telenors styreleder Gunn Wærsted ga i høst uttrykk for manglende tillit til Telenor­sjef Sigve Brekke, skriver Dagens Næringsliv. Forholdet mellom styreleder Wærsted og konsernsjef Brekke skal være svært vanskelig, skriver avisen torsdag.

– Vi kan ikke ha en styreleder som ikke har støtte i styret, sier en kilde til Dagens Næringsliv. Flere kilder sier situasjonen i styret er uholdbar, og må løses umiddelbart.

Forankring i styret

Wærsted ønsker ikke å kommentere saken til avisen. Overfor VG sier hun at hun ikke driver noe sololøp.

– Jeg ønsker ikke å si noe om forhold knyttet til styrets arbeid, men jeg vil si at jeg har som prinsipp som styreleder å sørge for at jeg har forankring i styret.

– Er det riktig at du i en samtale med Brekke har sagt at han bør trekke seg?

– Det er forhold som ligger innenfor det jeg definerer som styrets arbeid, som gjør at jeg ikke vil kommentere det, sier Wærsted til avisen.

Sigve Brekke har ikke ønsket å kommentere saken.

Meddelte tillitsmangel

Wærsted ble for et år siden hyret inn som styreleder i Telenor etter korrupsjonsskandalen i russiske Vimpelcom. Omtrent på samme tid ble det kjent at Brekke hadde vært upresis med opplysningene i egen CV.

I april ga Wærsted uttrykk for at hun har tillit til Brekke, men det har nå endret seg, skal man tro kildene Dagens Næringsliv har snakket med. Wærsted skal ha meddelt Brekke at hun mangler tillit til ham. Hun skal imidlertid ikke fått med seg resten av styret på at han må gå.

Næringsminister Monica Mæland vil ikke kommentere saken-

Mistillit i Telenor-toppen kan ikke vare

Dersom styrelederen mangler tillit til konsernsjefen i Telenor, må en av dem forlate jobben, mener flere eksperter. En avklaring kan i verste fall måtte vente til våren.

– Det er alltid lurere å gå selv, enn å bli båret ut, sier BI-professor Petter Gottschalk. Han har lenge vært kritisk til Telenor-sjef Sigve Brekke og mener han nå bør forlate selskapet.

Gunn Wærsted ble for et år siden hyret inn som styreleder i Telenor etter korrupsjonsskandalen i russiske Vimpelcom. Omtrent på samme tid ble det kjent at Brekke hadde vært upresis med opplysningene i egen CV.

I april ga Wærsted uttrykk for at hun har tillit til Brekke, men det har nå endret seg, skal man tro kildene Dagens Næringsliv har snakket med. Wærsted skal ha meddelt Brekke at hun mangler tillit til ham. Hun skal imidlertid ikke fått med seg resten av styret på at han må gå.

Brekkes Asia-fortid

En kilde sentralt plassert i Telenor-systemet bekrefter overfor avisa at det i høst har vært saker til behandling i styret som har berørt Brekkes tidligere engasjement som Asia-sjef i Telenor. Noen av disse skal ha vært av alvorlig karakter.

Et viktig diskusjonstema har vært hvorvidt Brekke kan klandres for disse.

– Styret har hentet i tidlig i høst inn juridisk bistand til disse vurderingene, og granskerne konkluderte med at Brekke ikke kunne holdes ansvarlig for disse forholdene, ifølge kilden.

Brekke vil ikke kommentere saken overfor NTB.

Ikke sololøp

Geir Pollestad (Sp), leder for næringskomiteen på Stortinget, mener næringsminister Monica Mæland (H) må få klarhet i situasjonen og be om informasjon fra Wærsted.

– Vi kan ikke godta at det i et så viktig selskap er mistillit eller dårlig stemning mellom ledelsen og styringsorganer i selskapet, sier han.

Wærsted vil ikke kommentere «styrets diskusjoner». Men overfor VG avviser hun antydninger om at hun har kjørt et sololøp.

– Jeg har som prinsipp som styreleder å sørge for forankring i styret, sier hun

– Trengs rask avklaring

BI-professor Gottschalk mener det er mest sannsynlig at Brekke vil gå.

– Jeg vil tro Wærsted får styret med seg etter hvert, for hun har såpass sterk støtte fra den største eieren, sier Gottschalk til NTB.

Han er professor ved institutt for ledelse og organisasjon og påpeker at Wærsted har fått et sterkt mandat til å rydde opp.

Hans professorkollega på BI, Øyvind Bøhren, mener selskapet ikke kan leve lenge med situasjonen som skal ha oppstått.

– Enten må daglig leder gå, eller så må styreleder gå. Og avklaringen bør komme lynraskt fordi Telenor har hatt så mye uro i eierstyringen sin de siste årene, sier han til E24.

Avklaring til våren?

Karin Thorburn, professor ved Norges Handelshøyskole, sier det ikke er noe i veien for at det er ulike meninger i styret, men medgir at forholdet til konsernsjefen er fundamentalt.

– Hvis eierne ønsket en forandring ved å velge Wærsted til styreleder, og ikke får det med det sittende styret, kan flere styremedlemmer bli skiftet ut, påpeker Thorburn.

En avklaring kan komme når det skal være generalforsamling i Telenor til våren.

– Det har vært kontakt mellom departementet og styreleder Wærsted etter at hun tiltrådte. Møtene har vært på politisk og administrativt nivå. Vi gir ikke ut ytterligere detaljer fra vår fortrolige eierdialog med Telenor eller andre selskaper, sier Mælands kommunikasjonssjef Trond Viken.

Powered by Labrador CMS