finansdepartement

Finansdepartementets jakt på evig sannhet

Hvis modellekspertisen bygges ned i Statistisk sentralbyrå og tilsvarende opp i selve Finansdepartementet, kan det gå på bekostning av en svært viktig kvalitetssikring.

Publisert Sist oppdatert

I Norge har vi valgt å samle en svært stor makt i «det kongelige finansdepartementet». Ingen annen faggruppe har så mye påvirkning på Statsbudsjettene, Perspektivmeldingen eller andre offentlige utredninger, som f.eks. rapporten fra Produktivitetskommisjonen i 2016.

Alle disse dokumentene er en blanding av analyse og politikk. Derfor er det viktig med åpenhet og demokratiske prosesser. Ingen er tjent med at innbyggerne mister troen på et uavhengig finansdepartement.

Hvis modellekspertisen bygges ned i Statistisk sentralbyrå og tilsvarende opp i selve Finansdepartementet, kan det gå på bekostning av denne viktige kvalitetssikringen.

Kvalitetssikring og anvendt forskning

Jeg har tidligere jobbet fire år som finanspolitisk rådgiver på Stortinget, og sett alle svarene som kommer fra økonomer i departementene. I flere av svarene er det også levert modellkjøringer som bygger på SSBs rammeverk.

Monopol på kunnskap er ikke den retningen vi bør følge. Derfor er det uklokt å samle all makt i ett allerede topptungt departement.

Det er en eneste grunn til at dette fungerer brukbart i dag, og det er SSBs rolle som uavhengig partner og oss «superbrukere» som spør og graver. Rollen til SSB og andre forskere og eksperter kan ikke undervurderes.

Uavhengig råd behøves

Modell-valget og nedbyggingen av forskermiljøet i SSB ser for meg ut som enda mer ensidig satsing på ett fagmiljø, nemlig det som sitter nærmest politisk ledelse.

Monopol på kunnskap er ikke den retningen vi bør følge

I andre land har de etablert et uavhengig finanspolitisk råd, som etterprøver finanspolitikken i etterkant. Jeg har vært på deres seminarer en rekke ganger i Stockholm, og det fungerer godt. En slik gruppe trengs også i Norge.

Viktig med litt avstand

Som daglig leder i NyAnalyse som leverer samfunnsøkonomiske utredninger, er det kanskje ufornuftig å støtte SSBs forskning som indirekte gjør vårt marked mindre.

Samtidig er det helt essensielt å forstå at bidraget til SSB i samfunnsregnskapet er langt viktigere enn å skaffe seg markedsføring i internasjonale tidsskrifter. Modellene er ikke perfekte, men det er ingen modell.

Et ønske må være at flere som oss får benytte modellapparatet utenfor SSB, NAV og Finansdepartementet.

Vi økonomer jakter alle på «den evige sannhet» – de beste prognoser – og en bedre forståelse av samfunnet vi lever i.

Sjansen for at sannheten deles åpent til innbyggerne er større hvis et Finansdepartementet sitter et lite stykke unna modellkjøringene.

Terje Strøm

Terje Strøm er Styreleder i PF Samfunnsøkonomi, Sjeføkonom i NyAnalyse AS og tidligere finanspolitisk rådgiver i Høyre (2006-2010).

Powered by Labrador CMS