Frilans

Har jeg krav på feriepenger som frilanser?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er ansatt på deltid i en bedrift, der jeg utfører oppdrag for ulike kunder. I kontrakten min står det at jeg er frilanser, og at jeg ikke får feriepenger eller overtidsbetalt. Jeg har hørt at man har krav på feriepenger, selv om noe annet står i kontrakten. Jeg har vel krav på feriepenger?

Student

Svar: Nei, hvis det er inngått en lovlig oppdragsavtale har du som oppdragstaker ikke krav på feriepenger. For inngåelse av oppdragsavtaler mellom oppdragstakere og oppdragsgivere er det i utgangspunktet avtalefrihet. Oppdragstaker har ikke de samme rettighetene som alminnelige arbeidstakere har etter bl.a arbeidsmiljøloven og ferieloven.

Vurderingen av om en person er å anse som oppdragstaker eller arbeidstaker har vært gjenstand for domstolsprøving i det siste, og innebærer en konkret vurdering av relevante forhold. Hva som står i kontrakten vil ikke i seg selv være avgjørende. Hvorvidt det foreligger et ansettelsesforhold, slik at arbeidsmiljøloven og ferieloven likevel kommer til anvendelse, beror på en konkret tolkning av tilknytningsforholdet. Relevante momenter vil være muligheter til å utøve styringsrett og gi instruksjoner, varighet, hvem som står for utstyr og driftsmidler, hvem som bærer risikoen for arbeidsresultatet, m.v. Jeg kan ikke vurdere om det foreligger et oppdragsforhold eller et ansettelsesforhold her uten å kjenne saken nærmere, men dersom du er i tvil kan du ta kontakt med fagforening eller advokat for en nærmere vurdering. Hvis du skulle være å anse som arbeidstaker vil du ha krav på feriepenger og overtidsbetalt.

SBDL v/advokatfullmektig Mona Mjøen McKiernan

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS