Synspunkt

Knekk jobbsøkerkoden

SYNSPUNKT: Bruk nettverk, skreddersy CV-en, vis motivasjon i søknaden og still godt forberedt til intervju.

Publisert Sist oppdatert

Norge har opplevd store forandringer på arbeidsmarkedet de siste 3-4 årene. Stigende ledighet og tøffere økonomiske tider har preget det norske arbeidsmarkedet. Mer enn 400 kvalifiserte søknader på én utlyst stilling er ikke lengre overraskende. Nedenfor finner du 5 tips som vil hjelpe deg med å knekke jobbsøkerkoden.

1. Nettverksbygging

Så mye som seks av ti stillinger blir aldri utlyst, men løst via nettverk og rekrutteringsselskaper. 1,3 millioner nordmenn er registret på LinkedIn og nettstedet blir ofte brukt av selskaper og rekrutterere for utlysning av stillinger og kandidatsøk.

Det er derfor viktig at du lager en god og fullstendig profil (All-Star) på LinkedIn, som vil gjøre at din profil kommer høyere opp på søkeresultatene i LinkedIn og Google.

Et annet sted å starte i tillegg til venner og familie er å kontakte rekrutteringsselskaper. En god rekrutterer kan presentere deg for mange spennende muligheter som er tilpasset dine karrieremål.

2. CV

CV-trender er i konstant endring, fra profilbildet, QR-Codes og grafisk design. Det finnes ingen fasit på hvilket CV-format som er best. Grunnen er at de som er på den andre siden av bordet har ulike preferanser.

De beste CV-ene er de som er skreddersydd til stillingen og selskapet du skal søke på. CV-en skal være lettleselig og oversiktlig og skal få frem nøkkelkvalifikasjoner og relevant arbeidserfaring.

Tall imponerer med enn ord, de som får frem resultater som er støttet av tall skiller ofte seg ut. Jobber du som regnskapsfører i et byrå, så få frem din utfaktureringsgrad og størrelse på din portefølje.

3. Søknad

Veldig ofte blir søknaden lest etter at rekrutteren har gått igjennom søkerens CV. Er man i tvil om vedkommende er kvalifisert vil man se etter relevant erfaring og nøkkelkvalifikasjoner. På den andre siden, fremstår vedkommendes CV som overkvalifisert leter rekrutteren etter søkerens motivasjonsfaktorer for å tre inn i stillingen.

Søknadene som skiller seg ut fremhever hvordan ens erfaring og kvalifikasjoner kan hjelpe selskapet til å nå sine mål. Derfor er det viktig å gjøre en grundig forarbeid og finne ut hvilke utfordringer og vekstområder selskapet har og fortelle konkret hva du kan bidra med.

4. Intervjuet

Gjør research om selskapet, stillingen og intervjuer. Tenk nøye over hva du synes er unikt og interessant med firmaet. Et av de mest vanlige intervjuspørsmålene er «fortell om deg selv» eller «vennligst gå gjennom din CV for meg».

De som kommer med konkrete eksempler på hvordan deres tidligere stillinger og erfaring er relevant for akkurat den jobben man søker skiller seg ofte ut. Derfor er det viktig at du leser nøye igjennom stillingsannonsen og skriver ned på forhånd hvilke erfaringer og kompetanse du har opparbeidet deg som kan bruke som eksempler.

De fleste forteller at de har stor arbeidskapasitet, lærer fort og har gode kommunikasjonsferdigheter, men veldig få gir gode eksempler som illustrerer akkurat dette.

Husk å still gode spørsmål underveis, et godt intervju kjennetegnes ofte av en jevn dialog.

Olav Aleksander S. Breilid

Breilid jobber som Branch Manager i rekrutteringsselskapet Kelly Services.
Powered by Labrador CMS