Aktuelt

SAMME FAMILIE: Franske PSA, som blant annet produserer Peugeot (til venstre) kjøper Opel.

PSA kjøper Opel og Vauxhall fra General Motors

Franske PSA kjøper det europeiske datterselskapet til General Motors og får dermed kontroll over produksjonen av tyske Opel og britiske Vauxhall.

Publisert Sist oppdatert

PSA produserer fra før av Peugeot og Citroën og blir med oppkjøpet fra amerikanske GM Europas nest største bilprodusent.

Avtalen er til sammen verdt 2,2 milliarder euro, tilsvarende nesten 20 milliarder kroner.

For bilproduksjonen betaler PSA 1,3 milliarder euro (nesten 12 milliarder kroner). PSA overtar også GMs finansielle virksomhet i Europa for 900 millioner euro (8 milliarder kroner) i en felles avtale med banken BNP Paribas.

Passerer Renault

Avtalen mellom de to bilkonsernene ble kunngjort mandag morgen. I en pressemelding skriver PSA at oppkjøpet vil føre selskapet i toppen av europeisk bilindustri. Inntil nå er det PSAs franske konkurrent Renault som har hatt annenplassen på de europeiske markedet. Europas største bilprodusent er tyske Volkswagen.

PSA blir med oppkjøpet Europas nest største bilprodusent

Oppkjøpet består av elleve produksjonsanlegg med rundt 40.000 ansatte. Planene ble kjent i midten av februar, noe som skapte britisk og tysk frykt for at den nye franske eieren ville kutte arbeidsplasser utenfor Frankrike.

Tapsprosjekt for GM

Vauxhall har rundt 5.000 ansatte i Storbritannia, mens Opel har ti fabrikker med i alt 35.000 ansatte spredt rundt i Europa, over 18.000 av dem i Tyskland.

Opel har eksistert siden 1862, men de siste årene har selskapet måttet notere det ene tapet etter det andre, noe som har kostet Detroit-baserte GM rundt 15 milliarder dollar (126 milliarder kroner) siden år 2000.

Powered by Labrador CMS