Arbeidsliv

Når advarselen føles urettferdig og grunnløs

Dagens Perspektivs juristpanel svarer på lesernes spørsmål om arbeidsrett.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Min datter, som er gymnasiast, har en deltidsstilling som ekstrahjelp på et sykehjem. Hun går regelmessig vakter på lørdager og søndager da hun har skolefri. En lørdag nylig følte hun seg nokså dårlig, men ønsket samtidig å gå på jobb og også å kunne delta på et privat arrangement om kvelden. Da hun virkelig ikke følte seg bra, oppsøkte hun lege for om mulig å få hjelp med medisinering. Legen fastslo imidlertid at hun hadde en langt fremskreden influensa og faktisk representerte smittefare for sykehjemspasientene. Hun ble derfor pålagt av legen å ikke gå på jobb, og ble samtidig sykmeldt av samme lege. Med Ibux innabords var hun senere samme kveld på dette private arrangementet en snau times tid. Dette har kommet hennes arbeidsgiver for øret, og nylig ble hun kalt inn til en personalsamtale og gitt en overhøvling for at hun meldte seg syk og samtidig var frisk nok til å delta i et privat selskapelig arrangement. Min datter har reagert på dette, og føler seg meget urettferdig behandlet. Hva gjør vi?

Bekymret mor

Svar: Få en skriftlig erklæring fra den legen som sykmeldte henne og begrunnelsen for hans valg om å gi sykmelding og forankringen i smittefaren for sykehjemspasientene. Vedlegg dette i et brev til din datters arbeidsgiver. Påpek særlig poenget med at legen faktisk nedla forbud mot å møte på jobb, da hun representerte smittefare for sykehjemmets pasienter. Be også om at den muntlige advarselen hun fikk, blir bekreftet som grunnløs i lys av det som skjedde.

At hun på sin fritid deltar på et arrangement, selv om hun faktisk er sykmeldt, er en privat vurdering arbeidsgiver faktisk ikke har noe med i dette tilfellet. Antagelig har arbeidsgiver latt seg forlede til å tro at sykmeldingen ikke hadde en reell årsak – at din datter rent faktisk var arbeidsfør. Men når jobben var å være pleieassistent for pasienter på et sykehjem, var selvfølgelig arbeidsuførheten reell nok.

SBDL v/advokat Arvid R. Ødegård

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS