Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Alle norske SAS-flygere tas ut i streik fra torsdag

To SAS-piloter går ut i streik etter at partene i meklingen ikke kom til enighet.

Publisert Sist oppdatert

Mandag morgen ble det brudd i meklingen mellom SAS-pilotene i Norsk Flygerforbund og Parat og motparten NHO Luftfart/SAS. To piloter er tatt ut i streik, og fra torsdag morgen trappes streiken ytterligere opp ved at alle norske SAS-flygere tas ut i streik. Streiken vil ramme all rutetrafikk, skriver Parat i en pressemelding.

Jens Lippestad, forhandlingsleder for Norsk Flygerforbund, sier SAS har vist en manglende vilje til å komme pilotene i møte.

– SAS kunne unngått streik dersom de hadde gitt oss samme betingelser som våre kolleger i Danmark og Sverige, med nasjonale tilpasninger. Dette er svært provoserende. Vi kan ikke akseptere denne splitt og hersk taktikken til SAS, sier Lippestad.

– Et arrogant SAS

Pilotene har gang på gang, ifølge Lippestad stilt opp for å redde SAS i dårlige tider, og mener at det ikke er urimelig at SAS gir noe tilbake når det går bedre. I forhandlingen har pilotenes krav vært fortsatt faste og hele stillinger, mer forutsigbarhet i forhold til arbeid og fritid, samt et moderat lønnstillegg.

– Det er SAS som nå fullt og helt må bære ansvaret for at passasjerene blir rammet. Vi beklager dette sterkt. Men denne streiken kunne SAS unngått hvis de hadde vist reell vilje til løsning. I stedet møter vi et arrogant SAS som mener at deres ansatte skal godta dårligere arbeidsvilkår. Det kan vi rett og slett ikke akseptere, sier Lippestad.

Leder for SAS-pilotene i Parat, Jan Levi Skogvang, sier det er uforståelig at SAS ikke vil gi norske piloter det samme som er fremforhandlet i Sverige og Danmark.

– Jeg undrer meg over hvorfor SAS velger en slik strategi. Det er nærmest som at man ikke tar oss på alvor, men i stedet bare ønsker å erstatte dårlige ordninger med enda dårlige løsninger. Vi føler vi blir holdt litt for narr, sier Skogvang.

Han sier medlemmene krever reelle forbedringer.

– Vi er villig til å streike lenge om nødvendig, men håper at SAS tar til fornuft. Med et anstendig tilbud fra SAS setter vi oss ved forhandlingsbordet igjen, avslutter Skogvang.

Noen helger fri

NHO Luftfart beklager på sine hjemmeisder at SAS-piloter går til streik.

– Det er vanskelig å innfri krav som gir betydelig høyere kostnader for SAS, og som går utover det andre grupper har fått i årets oppgjør, sier NHO Luftfart-sjef Torbjørn Lothe som forhandlet på vegne av SAS.

Han forklarer at pilotene har fått tilbud om samme lønnsøkning som andre grupper.

Det er arbeidsavtalen som er det største stridstemaet i forhandlingene. Pilotene krever større forutsigbarhet i turnusplaner. Hyppigheten i antall helgevakter er også et tema.

– Arbeidsgiverne strakte seg svært langt i meklingen hos Riksmekleren, uten å nå frem hos SAS’ pilotforeninger. Det er vanskelig å innfri krav som gir betydelige høyere kostander for SAS, og går utover det andre grupper i årets oppgjør har fått, sier Lothe.

– Svært gode arbeidsvilkår

Luftfart-sjefen sier videre at pilotene i SAS har «svært gode og lønns- og arbeidsvilkår, med en gjennomsnittlig grunnlønn før tillegg på omtrent 1 million kroner». Antall arbeidsdager i året er færre enn det de aller fleste andre yrkesgrupper har, og arbeidstiden må fortsatt tilpasses til når passasjerene ønsker å reise.

– SAS konkurrerer i et usedvanlig hardt globalt marked der alle typer konkurrenter omstiller seg hele tiden for å holde kostnadene nede. Derfor er en avtale med pilotene – der de får en lønnsøkning på linje med alle andre yrkesgrupper – en forutsetning for nye investeringer og en trygg drift. Det er beklagelig at vi ikke lykkes i denne omgang, sier Lothe.

I første omgang er det bare tatt ut to piloter i streik, noe som betyr at ingen flyruter og passasjerer blir berørt de første dagene. Men Pilotforeningen varsler at fra torsdag blir alle norske piloter tatt ut i streik.

Konkurranseutsatt

Partene møttes til mekling lørdag, og meklingen fortsatte ut over fristen ved midnatt natt til mandag inntil bruddet mandag morgen. LO-forbundet Norsk Flygerforbund og Parat-foreningen SAS Norge har meklet på vegne av pilotene, med SAS som motpart.

Streiken vil ikke merkes med en gang siden bare to piloter er tatt ut i streik i første omgang. Men fra torsdag er alle norske SAS-piloter i streik.

– Det er leit med slike krav i et konkurranseutsatt selskap, krav som ville gå ut over konkurransekraften framover, sier Lothe og viser til at SAS konkurrerer i et hardt globalt marked der alle konkurrenter hele tiden omstiller seg for å holde kostnadene nede.

Powered by Labrador CMS