Arbeidsliv

Flere kom i arbeid i løpet av sommeren, men utviklingen går sakte.

Beskjeden økning i arbeidsstyrken i sommer

Litt færre var uten arbeid i juli sammenlignet med i vår. Samtidig øker sysselsettingen – sakte.

Publisert Sist oppdatert

Justert for sesongvariasjoner var det 116.000 arbeidsledige i juli. Det utgjorde 4,2 prosent av arbeidsstyrken, ned 0,3 prosentpoeng fra april, går det frem av SSBs seneste Arbeidskraftundersøkelse (AKU).

Fra april (gjennomsnitt mars–mai) til juli (gjennomsnitt av juni–august) gikk den sesongjusterte arbeidsledigheten ned med 0,3 prosentpoeng, tilsvarende 9.000 personer. Nedgangen var imidlertid innenfor feilmargin i AKU. (Med et nivå rundt 120.000 arbeidsledige mener SSB det må være en endring på mer enn 13.000 før de er «rimelig trygge» på at det har vært en faktisk endring i arbeidsledigheten).

Tallet er helt som ventet, ifølge de store meglerhusene her i landet.

– Ledigheten falt med en tidel til 4,2 prosent. Det var i tråd med konsensus, og i tråd med Norges Banks prognose. Mer viktige tall kommer imidlertid på fredag med registrert ledighet. Både vi og Norges Bank mener det er et bedre eldighetsmål, skriver Nordea-analytiker Joachim Bernhardsen i sin morgenrapport onsdag.

AKU-ledigheten nådde en topp på drøyt fem prosent sommeren 2016, har falt med 0,8 prosentpoeng siden den gang.

Økt sysselsetting

Ifølge detaljene økte arbeidsdeltakelsen med 8000 personer i samme tidsrom, mens arbeidsstyrken økte med beskjedne 5000. Dermed økte sysselsettingsandelen noe. Og selv om endringene er små, er de bedre enn fjoråret, da sysselsettingsandelen dalte fordi befolkningen økte fortere enn arbeidsstyrken.

– Selv om det bare har vært mindre endringer i tallet på sysselsatte det siste året har det samtidig vært en økning i befolkninga. Dermed har prosentdelen sysselsatte gått ned med 0,4 prosentpoeng siste år, bekrefter SSB.

Norge har i stor grad vært alene i Nord-Europa om å ha en negativ utvikling i sysselsettingsandelen Nord-Europa de seneste årene, ifølge EUs statistikkbyrå Eurostat. Utviklingen kan knyttes direkte til oljekrisen, ettersom det er særlig etter oljeprisfallet i 2014 at Norge har hatt en nedgang i prosentdelen sysselsatte.

 
Powered by Labrador CMS