Arbeidsliv

Jobbe i lunsjen?

Betalt lunsjpause

Når den ansatte må være ­tilgjengelig i lunsjen.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi har skrevet i arbeidskontrakt med en ansatt at arbeidstiden er 7,5 timer med betalt lunsj. Dette var med tanke på at han skal være tilgjengelig i lunsjen, for eventuelt å svare på telefon o.l. Vi spiser alltid lunsj 30 minutter hver dag.

Den ansatte mener da at han skal være på jobb 7,5 timer pr. dag og ha 30 minutter lunsj i løpet av disse 7,5 timene. Men da jobber han jo 7 timer og har 30 minutter lunsj. Er dette riktig?

Arbeidsgiver

Svar: Nei, dette blir ikke riktig.

Hvile- og spisepauser skal i utgangspunktet ikke regnes som arbeidstid i lovens forstand. Derimot skal pausen regnes som arbeidstid i de tilfeller arbeidstaker ikke fritt kan forlate arbeidsplassen, eller hvor arbeidstaker er pålagt plikter av et slikt omfang at arbeidstaker må sies å stå til disposisjon for arbeidsgiver.

Ettersom din arbeidstaker er pålagt å besvare telefoner i lunsjen, må pausen regnes som arbeidstid, og den ansatte skal ha lønn. Den ansatte kan derimot ikke kreve å få betalt for sin lunsj dersom han har arbeidsfri i denne perioden og han fritt kan forlate arbeidsplassen, eller han har et pauserom hvor han blir skjermet for forstyrrelser.

Det er min forståelse at du og den ansatte har inngått en avtale om at han besvarer telefonen i lunsjen mot lønn i denne perioden. Han kan da ikke kreve å ha arbeidsfri i lunsjen. Da jeg ikke har sett arbeidskontrakten du refererer til, må jeg ta et forbehold.

SBDL v/ advokat

Marianne Gjerstad

Powered by Labrador CMS