Arbeidsliv

Alex Kotliarskyi

– Digital spisskompetanse er noe av det mest lukrative du kan ha

De mest digitaliserte yrkene er også de best betalte, ifølge ny rapport.

Publisert Sist oppdatert

Da næringsminister Monica Mæland denne uken samlet prominente aktører i industri og samfunnsliv til toppledermøter om digitalisering, var første post på programmet å bli enige om hva digitalisering faktisk er. Konsulentselskapet Gartner har landet på følgende definisjon: Digitalisering er det som skjer når man tar i bruk digitale teknologier og informasjonsteknologi i endring av det man driver med.

Til nå har debatten rundt digitalisering ofte falt tilbake til en oppramsing av jobber som står i fare for å forsvinne når robotene kommer. Men digitalisering har også vært et gode for de som har blitt mest utsatt for det.

Ifølge en ny rapport er det både høyere sannsynlighet for at du tjener mer enn snittet i dag og for at du kommer til å få høyere lønn i fremtiden hvis du i dag jobber i en bransje som digitaliserer. Det er den liberale tenketanken Brookings Institution som har laget rapporten om digitalisering og det amerikanske arbeidsmarkedet og som er omtalt hos nettstedet Axios.

Men selv om resultatene baserer seg på det amerikanske arbeidsmarkedet, er flere av resultatene overførbare til Norge, ifølge IKT Norge.

– Hvis noen hadde fortalt meg at dette var en kartlegging fra Norge, hadde jeg ikke reagert på det, sier administrerende direktør Heidi Arnesen Austlid i IKT Norge.

Kompetansemangel

I rapporten går det frem at digitalisering gir en, riktignok svak, beskyttelse mot nedbemanning som følge av automatisering av arbeidsprosesser. Dermed kan man forsiktig konkludere med at digitalisering ikke nødvendigvis fører til at folk mister jobben. Forskerne bak rapporten påpeker imidlertid at man ikke dermed kan si at digitalisering ikke har «hult ut» arbeidsmarkedet på midten ved at rollene på arbeidsplassen endres.

– I dag er vi en av de næringene som er mest underbemannet. Der andre næringer gjennomfører omstilling som betyr tap av arbeidsplasser, så er det mangel på kompetanse i vår næring. Og det kommer til å stige i takt med digitaliseringen, sier Austlid.

Høyest lønn til de digitale

I arbeidet med rapporten har forskerne sett på 545 forskjellige jobber. Snittlønnen er høyest hvor innslaget av databruk er høyest, som i jobber som finansanalytiker eller programmerer. Snittet i 2017 var i USA på om lag 600.000 før skatt. Av datamaterialet ser forskerne klare trekk til at bransjer som var tidlig ute med digitalisering har bedre lønnsbetingelser i dag.

I jobber hvor det også brukes mange digitale løsninger, men på litt andre måter, for eksempel sykepleiere og mekanikere, er lønnen om lag 400.000 kroner før skatt. Nederst på den digitale lønnsstigen kommer hjelpepleiere og arbeidere i bygg- og anlegg. Her brukes digitale løsninger mer sporadisk, og snittlønnen er også bare 250.000 kroner før skatt.

– Det å ha digital spisskompetanse, eller teknologiutdanning i Norge, er noe av det mest lukrative du kan ha. Det er ekstrem mangel på kompetanse, fastslår Austlid.

– Vi utdanner ikke nok folk. Det betyr at folk med teknologikompetanse vil være blant de høyest lønnede. I alle andre næringer skal det digitaliseres, og da blir dette etterspurt kompetanse, som igjen vil være med å presse opp lønningene.

Powered by Labrador CMS