Arbeidsliv

– Den sterkeste produksjonsveksten siden våren 2014

Veksten i norsk produksjon har tiltatt noe siden i høst, og har vært litt sterkere enn bedriftene ventet i november, ifølge sentralbankens regionale nettverk.

Publisert Sist oppdatert

Sentralbankens kontaktnettverk i regionene, i denne runden bestående av 327 bedrifter, melder hver tredje måned inn resultater fra forrige periode, og forventninger til den kommende tiden.

I følge den seneste rapporten fra nettverket var veksten i produksjonen den foregående tremånedersperioden «noe høyere enn i perioden før,» og høyere enn bedriftene i nettverket hadde ventet.

– Veksten er den sterkeste siden våren 2014, skriver sentralbanken i rapporten.

Det får positiviteten til å blomstre, og kontaktene ser nå for seg at produksjonsveksten vil fortsette å øke det neste halve året.

Vekst i produksjonen knyttes særlig til økt offentlig etterspørsel. Veksten har tiltatt i alle næringer, med unntak av eksportindustrien.

Den høyeste veksten var å finne i husholdningsrettet tjenesteyting, men det er i næringsrettet tjenesteyting at veksten har tiltatt mest.

Oljeleverandørene melder fortsatt om fall i produksjonen, men fallet har avtatt fra forrige runde.

«Bedriftene venter at den samlede veksten vil tilta litt det neste halvåret. Utsiktene er noe oppjustert fra november. Det er særlig økt offentlig etterspørsel som ventes å bidra til oppgangen,» skriver Norges Bank i en pressemelding.

Venter økt sysselsetting

I motsetning til både SSB og Nav, melder sentralbankens nettvek at sysselsettingen har økt noe den seneste perioden.

Veksten har vært sterkest i bygg og anlegg og kommune- og sykehussektoren. Oljeleverandørene melder fortsatt om markert nedgang i sysselsettingen.

Nettverket venter også at sysselsettingsveksten tiltar de neste tre månedene. Samtidig melder bedriftene rapporterer fortsatt om god tilgang på arbeidskraft.

Moderat lønnsvekst

Samlet anslår kontaktene en årslønnsvekst på 2,5 prosent for inneværende år. Dermed venter de en lønnsutvikling tett opp mot taket NHO har satt for årets mellomoppgjør.

Regionalt nettverk

Norges Bank gjennomfører flere ganger i året samtaler med ledere fra nærings- og samfunnslivet om den økonomiske utviklingen i deres bedrifter og næringer.

Til sammen gjennomføres rundt 300 besøk i hver runde.

Kontaktutvalget skal gjenspeile produksjonssiden i økonomien, både næringsmessig og geografisk.

Totalt antall kontakter tilknyttet nettverket er rundt 1500 personer.

Nettverket, sammen med «annen tilgjengelig informasjon om den økonomiske utviklingen», danner grunnlaget for sentralbankens prognoser, for eksempel i Pengepolitisk rapport.

(Kilde: Norges Bank)

Powered by Labrador CMS