Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Derfor tar det så langt tid å oppnå likestilling

World Economic Forum tror det kommer til å ta 170 år før man har global likestilling.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere har de estimert at det vil ta 80 å for å oppnå likestilling, deretter regnet de med at det ville ta 120 år. Likestillingskampen går med andre ord sakte fremover.

Deres årlige rapport som målet kjønnsbalansegapet viser at prosessen for å oppnå likestilling går tregt og at det er lite som har skjedd på denne fronten i mange land.

Generalsekretær for Council of Women World Leaders, Laura Liswood, skriver på World Economic Forum at hovedårsaken er ubeviste fordommer.

«Generelt er det en mangel på bevissthet om andre mennesker og deres evner og ferdigheter. I bedrifter manifesterer dette seg ofte som en kultur som er fiendtlig og lite hjelpsom overfor kvinner,» skriver hun.

Alt handler om makt

Ubeviste fordommer kan handle om alt fra hvilke kvaliteter og oppførsel vi tillegger andre mennesker. Det handler også om at mange menn føler at de har tapt sin rettmessige plass, ifølge sitt verdensbilde.

Et eksempel på dette er «manifestet» til en daværende Google-ansatt som i sommer sendte ut en intern e-post han påpekte at det var på grunn av psykologiske forskjeller mellom menn og kvinner som definerte hvor suksessfulle de var i teknologibransjen.

«Det er klart at denne mannen, og mange andre som han, ser på mangfold som noe som kommer til å blåse over, og med dette ødelegger fremgangen på likestillingsfeltet,» skriver Liswood.

Generalsekretæren påpeker at den tidligere Google-ansatte prøver på et ubevisst nivå å finne selektive argumenter for å motstå forandring. Han har med andre ord «noe å tape».

«Statistisk sett har ikke denne Google-ingeniøren, som hvit mann, opplevd at i like stor grad som kvinner at folk i samme bransje setter spørsmåltegn ved deres ferdigheter og forhåndsdømmer dem ut i fra hvilket kjønn de har. Han er uvitende til de fordelene som naturlig tilskrives han,» skriver Liswood of fortsetter:

«Han forstår ikke at noen av årsakene til mangelen på suksess for kvinner i teknologibransjen kan ha å gjøre med mangel på likestilling. Dersom man oppnår virkelig likestilling vil han miste den gudgitte fordelen han har i dagens samfunn. Det at det eksiterer dyktige kvinner truer de normene han er vandt med.»

Powered by Labrador CMS