Arbeidsliv

Kristin Engvig har arrangert WIN-konferansen i 20 år.

– Du trenger ikke lenger ha på panserantrekket for å bli tatt seriøst

Forrige uke samlet 600 deltakere fra hele verden seg i Oslo for å lære mer om feminin ledelse, fremtidens arbeidsliv og banebrytende teknologi.

Publisert Sist oppdatert

For 20 år siden hoppet norske Kristin Engvig ut av finansbransjen for å starte den internasjonale konferansen WIN (Women’s International Networking). Årlig har den blitt lagt til en rekke land og i år ble den holdt i Oslo.

Mye har forandret seg siden oppstarten. Engvig kaller ikke lenger konferansen for et «kvinneforum» og det er både mannlige deltakere og foredragsholdere til stede under årets konferanse.

I dag er det mer fokus på ulike perspektiver, bærekraft, ny teknologi og fremtidens arbeidsliv. Likevel står kjønnsbalanse sentralt i kjernen av konferansen.

– Det er fortsatt viktig å ha fokus på kvinner. Man ser at selv om det handler mer om framtidsvisjoner, men inntil den dagen vi fullstendig kjønnsbalanse, er det nødvendig å fokusere på kvinner. I dag er det ikke balanse. Vi må fremdeles få frem kvinner, sier Engvig.

Mangfold er alltid nøkkelen til en vellykket WIN-konferanse. Her er alt fra kunstnere, forretningsfolk til arkitekter fra alle mulige land.

Lite inkluderende

For omlag 20 år siden dro Engvig til Italia for å jobbe. Her oppdaget hun at arbeidslivet ikke var like inkluderende som hun var vandt med i Norge.

– Jeg reiste rundt i hele verden, fra Russland til Japan. Det var tydelig at de ikke hadde vokst opp med en kvinnelig statsminister slik jeg hadde gjort, forteller hun.

Inntil den dagen vi fullstendig kjønnsbalanse, er det nødvendig å fokusere på kvinner

I år ønsket Engvig å gjøre æra på Norge og gå tilbake til røttene. Det er 10 år siden hun arrangerte WIN-konferansen i Norge.

– Mye av mitt tankesett stammer fra den norske modellen. Hele den skandinaviske modellen er bygd veldig mye på samarbeid, noe vi ser på som viktig for oss, sier hun.

Store deler av WIN-konferansen er bygget rundt den «feminine lederen» som snakker med folk, drar inn ulike perspektiver og henter inn all informasjon.

– I andre land er det mye mer hierarki i arbeidslivet og politikken enn det er i Norge. Det ønsker jeg å bryte ned. Man må i større grad lutte og snakke med alle involverte, sier Engvig.

Panserdamer

WIN-konferansen skal være en refleksjon av det som skjer i verden. Her diskuteres verden, arbeid og enkeltindivider. Verdien har heller aldri forandret seg. Det skal være et globalt fokus, bringe feminine og maskuline perspektiv og det skal være pragmatisk.

Da WIN startet opp var man svært opptatt av globalisering og internett som var nytt den gangen. I dag er det mer fokus på ny teknologi som kunstig intelligens og sirkulær økonomi.

– I starten var også de fleste damene jeg kom i kontakt med og som var foredragsholdere typiske panserdamer som pushet igjennom, de var råtøffe og ingen hadde barn og var gift. Da begynte tanken om feminint lederskap å vokse fram. Hva om vi kan være feminine og samtidig finne kraften vår? Etterhvert begynte jeg å utforske den ideen, forklarer Engvig.

Hun forklarer i startfasen var konferansen en «uslipt diamant» som nå har blitt pusset på. I dag tiltrekker konferansen seg deltakere og foredragsholdere fra land som Japan, Nigeria og India.

Vil bli hørt

Målet med konferansen har alltid vært å bli hørt. I tillegg er arrangørene opptatt av det å finne balanse med arbeidsliv og fritid, teknologi og meningsbærende personligheter.

– Det er mye som har blitt enklere med tanke på fleksibilitet. Du trenger ikke lenger ha på panserantrekket for å bli tatt seriøst. Det har vært en reise som er gjort av mange enkeltindivider og et kollektiv av kvinner, sier Engvig.

Tidligere var det også mer fokuset på spesialisert kunnskap i en bestemt sektor. Nå glir ting lettere over i hverandre. Det er mye lettere å gjøre karrierebytte og mikse flere fagområder.

Det virker som de tror problemet med kjønnsbalanse er løst

– De temaene vi har jobbet med i 20 år har modnet. Endelig har flere fått øynene opp for feminin ledelse og bærekraft. Vi snakket om akkurat de samme tingene for flere år siden. Plutselig kommer det en dag der folk faktisk lytter til det vi har å si. Det tar ofte litt tid før man blir hørt når man skal være innovatør. Man må gjøre ting mange ganger for å bli hørt, forklarer hun.

Overraskende nok gikk det noe tregt å få med Norge under årets konferanse som ble arrangert forrige uke.

– Jeg var litt skuffet over det og trodde egentlig det ville være mye enklere. Mye tid har gått til å prøve å få med nordmenn og norske firmaer. Det virker som de tror problemet med kjønnsbalanse er løst. Det er det ikke, konkluderer Engvig.

Powered by Labrador CMS