Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Er det egentlig lov å kontrollere ansatte på denne måten?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg jobber i en omsorgsbolig der jeg har faste vakter. Nylig ble det uten forvarsel innført et system der alle ansatte må stemple inn når de kommer på jobb. Når jeg stempler inn kommer hele navnet mitt (fornavn og etternavn) opp på en skjerm, som blir synlig for alle ansatte og brukerne. Jeg synes det er ubehagelig at alle kan se hele navnet mitt. Jeg opplever at tiltaket er laget for å kontrollere at ansatte møter tidsnok på jobb. Er det egentlig lov å kontrollere de ansatte på denne måten?

Sykepleier

Svar: Et kontrolltiltak må for det første være saklig begrunnet i virksomhetens forhold og ikke innebære en uforholdsmessig belastning for arbeidstakeren. Arbeidsgiver plikter å drøfte tiltaket med arbeidstakers tillitsvalgte før det evt. innføres, og å gi informasjon til arbeidstakerne om formålet med tiltaket, konsekvenser tiltaket vil få og antatt varighet i forkant. Et kontrolltiltak som har til formål å undersøke om ansatte kommer tidsnok på jobb kan etter forholdene være forholdsmessig. Dette må imidlertid vurderes konkret. For å undersøke dette nærmere kan du be om redegjørelse fra arbeidsgiveren din om hva som er formålet med tiltaket, for å deretter kunne vurdere om formålet er saklig begrunnet i virksomheten og i så fall om dette kontrolltiltaket er forholdsmessig for å oppnå formålet.

Et kontrolltiltak må videre være i tråd med personopplysningslovens krav til behandling av de ansattes personopplysninger. Behandling av personopplysninger krever samtykke, med mindre et av unntakene i loven foreligger. Et av unntakene fra kravet om samtykke er at det er nødvendig å behandle personopplysningene for å gjennomføre en avtale. Det fremgår imidlertid av forarbeidene at behandling av personopplysninger i størst mulig grad bør baseres på samtykke. Personvernnemnda har uttalt at for å gjøre et unntak fra kravet om samtykke må det foreligge en begrunnelse. I ditt tilfelle kan det være usikkert om arbeidsgiver har lov til å behandle personopplysninger om deg på denne måten uten samtykke. Du kan derfor be om en begrunnelse for tiltaket fra din arbeidsgiver, for deretter å kunne vurdere om tiltaket krever samtykke fra deg.

SBDL v/advokatfullmektig
Mona Mjøen McKiernan

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS