Arbeidsliv

Jan-Roger Olsen får med seg en god pensjon når han slutter i helsevesenet.

Får med seg det beste fra to verdener - offentlig gullpensjon med «private regler»

Publisert Sist oppdatert

Når sykehusdirektør Jan-Roger Olsen ved Sykehuset Sørlandet går av etter et mistillitsforslag, kan han gå opp i inntekt.

Det er et av resultatene av det som omtales som en særdeles gullkantet pensjonsavtale fra 2004 som nå er blitt gjenstand for debatt på sørlandet.

Dagens Perspektiv har fått innsyn i avtalen som gir et interessant innblikk i hvordan man har avveket fra vanlig pensjonspraksis i offentlige sektor i sykehus-Norge.

Olsen har når han går av en lønn på anslagsvis 1,7 millioner i året og får nå 66 prosent, eller om lag 1,1 millioner i året fra den offentlige pensjonsavtalen. I tillegg kommer opptjente rettigheter fra tiden da han jobbet i privat sektor. Totalt kan summen overstige lønnen han har i dag.

Advokat i Kvale med ekspertise på pensjon, Tonje Liavaag, har sett avtalen, og selv om hun ikke har oversikt over vanlig praksis for ledere i offentlig sektor, er hun klar på at denne avtalen går utover det som er normalen i kollektive ordninger.

– Ifølge arbeidskontrakten til Olsen som ble reforhandlet i 2004, er Olsen tilsluttet den alminnelige pensjonsordningen i bedriften, men er i tillegg sikret en rekke pensjonsrettigheter utover de rettigheter som sikres gjennom den generelle ordningen. Blant annet er Olsen sikret en alderspensjon frem til sin død, hvor det er spesifisert direkte i kontrakten at han skal ha 66 % av pensjonsgrunnlaget, som kun avkortes mot tidligere opparbeide tjenestepensjonsrettigheter. Normalen i de kollektive ordningene er en avkortning med antall opptjeningsår, men det er ikke inntatt her, sier hun.

Det betyr at siden Olsen kommer fra privat næringsliv, har han ikke mer enn 14.5 år opptjening. En normal pensjonsavtale med avkorting ville dermed innebære at Olsen skal ha om lag halvparten av det han faktisk får.

Dette er gullpensjonen

  • Full pensjonsutbetaling: 66 prosent av sluttlønnen på 1,7 millioner kroner etter halv opptjeningstid.
  • Hadde man fulgt KLPs generelle ordning med en øvre grense på 12 G, hadde utbetalingen vært 740.000 kroner med full opptjening - og kun 550.000 med opptjening i 14,5 år.
  • Olsen får alderspensjon til han dør. Barnepensjon som utbetales til barn under 21 ved død, og og livsvarig etterlattepensjon som utbetales til ektefelle og utgjør 60 prosent av alderspensjonen.
  • I tilleg kommer uførepensjon og barnetilegg til uførepensjon.
  • Ifølge avtalen skal Olsen heller ikke ha avkortning i pensjonen som følge av tidligere opptjente ytelser i privat sektor.
  • Studiepermisjon med full lønn i ett år
  • Ifølge en sluttavtale, som styreleder Camilla Dunsæd bekreftet er utarbeidet av Olsen selv, kommer han tilbake i en stilling ved sykehuset i ett år før han endelig går av ved 67 år.

Avisen Agder anslår at avtalen kan være verdt opp mot 20 millioner kroner med normal levetid. Økonomidirektør Per B. Qvarnstrøm i foretaket de har snakket med, bekrefter at ingen andre ved sykehuset har en slik pensjonsavtale.

I avtalen går det også frem at Olsens ektefelle skal få rundt 60 prosent av pensjonen hvis han skulle dø. Mens familien til ansatte med en privat tjenestepensjon kan arve pensjonen, er ikke dette mulig i generelle offentlige tjenestepensjoner.

Den opprinnelige avtalen ble inngått i 2003. Og i 2004 da den gjeldende avtalen ble inngått, var Sykehus-Norge i ferd med å innføre foretaksreformen og det var en del bråk rundt pensjonene til ledere. Senere har man forsøkt å skjerpe inn på dette området. Helsedepartementet har blant annet et eget skriv for hvordan slike avtaler kan utformes.

Powered by Labrador CMS