Arbeidsliv

Fleksibelt kontor - mest populært blant sjefer

Folk som samarbeidet mye med andre var positive til fleksibelt kontor, mens ansatte med stort behov for å konsentrere seg og jobbe alene, var misfornøyde, viser undersøkelse fra svensk kommune.

Publisert Sist oppdatert

I Örnsköldsviks kommune i Sverige flyttet over halvparten av tjenestemennene ut av tradisjonelle kontorer og over i et aktivitetsbasert kontor uten faste arbeidsplasser. I etterkant har det vist seg at det var sjefene som satte mest pris på forandringen.

Det skriver Du & Jobbet, som har intervjuet Lisbeth Slunga Järvholm, overlege og foreleser i arbeids- og miljømedisin ved Umeå universitet. Järvholm har fulgt flyttningen og forsker på hva den har betydd for de ansatte. Forskningen er ikke helt sluttført, men hun sier til Du & jobbet at flyttingen ser ut til å ha fungert bra for sjefer og yrkesgrupper som er avhengig av å samarbeide mye. De som er misfornøyde tilhører på sin side grupper som har et stort behov for å konsentrere seg og jobbe for seg selv.

Flere er misfornøyde

Undersøkelser som er gjort seks måneder før og etter flytting, viser at tidligere var 80 prosent av tjenestemennene fornøyde med kontoret. 12 prosent var nøytrale. 7 prosent var misfornøyde. Etter flyttingen har misnøyen økt. 60 prosent oppgir at de er fornøyde, 20 prosent er nøytrale og 20 prosent er misfornøyde. (Det ble gjort ytterligere en undersøkelse 18 måneder etter flyttingen. Resultatene fra denne er ikke klare).

De vet ikke hvorfor misnøyen har økt, om det har direkte med kontorflyttingen å gjøre eller ikke. Underveis har det også skjedd en endring i ansattsituasjonen. På grunn stor tilstrømning av flyktninger, er det blitt ansatt flere og det er dermed blitt trangere på arbeidsplassen enn først planlagt. Dette kan ha bidratt til at de ansatte har en negativ opplevelse av sitt nye kontor.

Debatten om regjeringskvartalet

Her hjemme var det i fjor en stor debatt rundt kontorløsninger i tilknytningen til planleggingen av det nye regjeringskvartalet. Utredningen viste at det gikk mot aktivitetsbaserte arbeidsplasser, det vil si en løsning der de ansatte velger seg en arbeidsplass eller arbeidsstasjon ut fra hvilke arbeidsoppgaver de har den dagen. Ikke alle i statsforvaltningen var like glade for dette.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS