Arbeidsliv

DRAMA: Solistene ved Operaen møtte tirsdag kulturpolitikerne på Stortinget.

Frustrerte operasangere møtte kulturkomiteen

Sangsolistene på Operaen møtte tirsdag ettermiddag kulturkomiteen på Stortinget for å snakke om pensjoner og midlertidige ansettelser.

Publisert Sist oppdatert

– Ledelsen ved Operaen er villige til å ofre det norske operamiljøet ved å knuse pensjonsavtaler og erstatte faste stillinger med løsarbeidere, sier tillitsvalgt Yngve Søberg.

Han viser til at de ni fast ansatte operasangerne ved Den Norske Opera & Ballett risikerer å miste sin pensjonsavtale. Kulturdepartementet har signalisert at de vil endre operapensjonsloven, som må vedtas i Stortinget.

Søberg beskriver overfor NTB møtet med stortingspolitikerne som godt.

– Vi fikk oppsummert hva vi syns om både pensjonssaken og åremålssaken, sier han.

Ledelsen ved Operaen er villige til å ofre det norske operamiljøet ved å knuse pensjonsavtaler og erstatte faste stillinger med løsarbeidere,

På spørsmål om hva han ønsket å oppnå med møtet, svarer han:

–Komiteen må gjøre det de selv syns er formålstjenlig. Vi ville gjøre dem oppmerksom på vår situasjon.

Ifølge Søberg kan kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) vente seg spørsmål om saken fra Stortinget.

Operasolistene har betegnet de som nå skjer som et "pensjonsran" og har opprettet facebooksiden "Pensjonsranet på Operaen".

– Sterke krefter vil frata pensjonen til operaens ni sangsolister. Planen videre er å erstatte faste stillinger med midlertidige stillinger (vikariater) fra ett til fem år. Dette bryter med den norske modellen og vil ødelegge den norske operakulturen, heter det.

Søberg opplyser at operasangerne, som er organisert i Norsk Lektorlag, får støtte fra flere andre fagforeninger som organiserer kunstnerisk ansatte på Operaen.

Nye toner fra ny sjef

I tillegg til pensjonssaken, har den påtroppende operasjefen, Annelise Miskimmon, tydelig uttalt at hun ønsker færre fast ansatte solister, og heller vil bruke flere frilansere og mer åremålsansettelser. I et innlegg i Dagsavisen skriver Miskimmon: «Jeg vet at faste ansettelser er et fundament i norsk arbeidsliv, og at midlertidige ansettelser kan skape usikkerhet. Samtidig har operasangere valgt en spsialisert karrierevei som utøves i et prestasjonsmiljø».

HUn begrunner altså sitt syn med kunstneriske argumenter, og sier færre fast ansatte vil gi større kunstnerisk fleksibiltet.

– Dette handler om alders- og kvinnediskriminering, sier talspersonen for operasolistene, Henrik Engelsviken.

– Det dreier seg rett og slett om bruk og kast. Man vil bli kvitt sangere fortest mulig, slik at man kan hente inn nye, yngre talenter, sier han til Aftenposten.

Det går mot en dramatisk vår ved Den Norske Opera & Ballett.

Powered by Labrador CMS