Arbeidsliv

Nordmenn reiser stadig oftere til Sverige, hvor de legger igjen milliarder. Det går ut over norske arbeidsplasser, mener Virke.

– Går direkte ut over tusenvis av norske arbeidsplasser

Nordmenn dro på nesten åtte millioner dagsturer til Sverige for å handle billig mat og drikke i fjor. Hovedorganisasjonen Virke lar seg overraske av handlingslammede politikere.

Publisert Sist oppdatert

Nordmenn reiser stadig oftere over grensen for å handle. Ifølge SSB har vi brukt 14,9 milliarder kroner på grensehandel de seneste tolv månedene. Det er en økning på 11 prosent fra året før.

– Grensehandelen har økt over tid. Dette går direkte ut over tusenvis av norske arbeidsplasser. Både bønder, matprodusenter og butikkansatte påvirkes av dette, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke Dagligvare.

Ifølge deres beregninger dro nordmenn på nesten åtte millioner dagsturer til Sverige for å handle billig mat og drikke i fjor. Beløpet folk handler for på hver reise har også økt.

Størksen mener det er på tide at politikerne tar grep.

– Det er overraskende at politikerne enda ikke har tatt imot bransjens forslag til en løsning som påvirker det særnorske avgiftsnivået som lokker folk over grensen for å handle, sier hun i en pressemelding.

Bransjen har blant annet foreslått å legge om grunnavgiften på drikkevareemballasje til «en materialavgift som gir incentiver til en mer miljøvennlig, ikke-fossil emballasje,» opplyser organisasjonen.

– Grunnavgiften påvirker prisforskjellen på typiske lokkevarer som drikkevarer. Med andre ord skaper bransjens løsning nye arbeidsplasser i Norge, den styrker norsk matnæring, og den er i tillegg bra for miljøet, mener Størksen.

– Det er både overraskende og skuffende at politikerne fortsatt lar grensehandelen vokse, sier hun.

Powered by Labrador CMS