Arbeidsliv

Har ansatt rett til stilling tilsvarende faktisk arbeid?

DP-juristene gir deg svaret.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi har den siste tiden fått en rekke krav fra tillitsvalgte i fagforeninger som på vegne av de ansatte hevder rett til å få stillingsprosent tilsvarende den arbeidstiden de har jobbet. Plikter vi å gi de dette? De krever samtidig at de skal få stillinger der de ansatte kun må jobbe hver 3. helg. Dette er en kabal vi ikke får til å gå opp. Vi har for det meste kun ledige vakter i helgene. Hva skal vi svare de tillitsvalgte?

Personalsjef i kommune

Svar: Ja, dersom de ansatte de siste 12 månedene jevnlig har arbeid ut over sin stillingsprosent, og med mindre dere kan dokumentere at behovet for merarbeid ikke lenger foreligger, plikter dere å tilby utvidet stilling tilsvarende faktisk arbeidstid. Dokumentasjon på at behovet for merarbeid ikke lenger foreligger kan f. eks være at ansatte som var sykemeldt eller var i permisjon i perioden er kommet tilbake på jobb.

Hvordan turnusen for de ansatte som har krav på utvidet stilling skal legges opp, gir ikke arbeidsmiljøloven et svar på. Når det gjelder utforming av turnus og helgearbeid, vil dette kunne være regulert nærmere i tariffavtaler. Det vil være hensiktsmessig at dere kommer i en dialog med de tillitsvalgte, og ser om dere kan finne en løsning som innebærer at dere både får dekket deres arbeidskraftbehov samtidig som dette ikke medfører en uheldig arbeidsbelastning for de ansatte. Jeg kan ikke gi dere et konkret svar på hvordan dere bør løse turnuskabalen, da jeg ikke kjenner til innholdet i eventuelle kollektive avtaler som er inngått.

Med tanke på helgearbeid begrenser arbeidsmiljølovens bestemmelser dette til at det må være nødvendig. Dette innebærer at det i og for seg ikke er direkte i strid med arbeidsmiljøloven å lage en turnus som innebærer arbeid oftere enn hver 3. helg. Et annet spørsmål er om dette er i strid med kollektive avtaler dere har inngått, og hva som er den mest hensiktsmessig løsningen i deres tilfelle. Jeg anbefaler at du kontakter en advokat som kan se nærmere på de konkrete problemstillingene i saken din.

SBDL v/advokatfullmektig
Mona Mjøen McKiernan

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS