Arbeidsliv

Jobbintervjuets viktige finale

Er du jobbsøker? Slutten av jobbintervjuet – der du får en åpen mulighet til å stille spørsmål – er viktigere enn du kanskje tror.

Publisert Sist oppdatert

Når du selv får stille spørsmål, får du en sjanse til å ta regi, og nettopp denne fasen i jobbintervjuet er det det Fafo-forsker Jon Rogstad har omtalt som selve «finalen» i et jobbintervju. Her åpner det seg muligheter til å skaffe seg et fortrinn, sier han i et intervju med Bergens Tidende, men det ligger her også en risiko for å redusere egne sjanser.

Frampå – men ikke for frampå

Rogstad har studert jobbintervjuer på flere norske arbeidsplasser, og hevder at arbeidsgivere ikke er spesielt interessert i hvilke spørsmål du stiller, men i hva spørsmålene sier om deg som person. Forskerens råd er å stille spørsmål som viser at du tar initiativ, uten at du er for frampå.

Han mener at det mest interessante er måten du stiller spørsmålet på, og bruker i artikkelen et eksempel der jobbsøkeren starter med å spørre om det er mulig å dra fra jobb fem på halv fire enkelte dager.

Viser prioriteringer

Dette spørsmålet sier noe om vedkommende som person, mener forskeren. Ikke fordi han eller hun må gå før enkelte dager, men fordi det sier noe om prioriteringene til vedkommende når dette er det første spørsmålet som kommer.

– For arbeidsgiver kan det bety at denne personen har mange andre krav også, uttaler Rogstad til Bergens Tidende.

I artikkelen gir flere eksperter råd om jobbintervjuets siste fase. Ett råd er å stille spørsmål på bakgrunn av research du har gjort på forhånd. Du kan også stille spørsmål om eksempelvis oppgaver, kulturen i selskapet og prosessen videre.

Powered by Labrador CMS