Arbeidsliv

NISSEBY: I Drøbak har nissene det travelt i desember.

Julenissen truet av nedskjæringer

Mange shoppingsentre skar ned på utgiftene til julenisser under finanskrisen. Og siden har få av dem kommet tilbake. Men i Drøbak holder nissen stand.

Publisert

Under finanskrisen i 2008 og 2009 var julenissens fremtid usikker, og handelsstanden rundt om det ganske land reduserte nisseutgiftene.

For eksempel bestemte Steen&Strøm i Oslo seg for noen år siden å satse på andre juletiltak. Men i år er nissen tilbake i det over 200 år gamle magasinet – dog kun som lørdagsjulenisse.

– Hvordan rekrutterer dere en julenisse?

– Vi har noen som henvender seg til oss og vil være nisse, men dette er ikke en stilling vi legger ut – vi booker nissen fra en samarbeidspartner, forteller Vibeke Bratsberg som bærer tittelen Marketing Manager i Steen&Strøm.

Magasinet satser også på andre juletiltak som utdeling av pepperkaker, ansiktsmaling, lucia-kor og har laget et eget nisse-område i 5. etasje.

Senterdirektør Elisabeth Tapio Jensen i Byporten opplyser at de der ikke har julenisse.

– Vi valgte allerede i 1999 å ikke ha julenisse «som alle andre». Istedenfor har vi «ansatt» Mr. Doorman. Han er en blid serviceperson som går ute blant kundene de siste drøye to ukene før jul og deler ut pepperkaker og klementiner og hjelper kunder som trenger det.

Rekruttering

Foto DOKUMENT: Forfatter Hans Petter Treider har skrevet boken «Nissen – Den utrolige historien om hans liv og opprinnelse». (Foto: visitdrøbak)

Rekrutteringsbyrået Personalhuset Staffing Group har tidligere levert nisser av ymse slag til kjøpesentre og andre virksomheter med nissebehov. Men i år har de så langt ikke mottatt noen henvendelser.

– På nissefronten er det så langt vært rett så stille,

skal dette være hans fremtid så kan det bli rett så ille, svarer salgs- og markedsdirektør Roger Normann – på rim.

Han har også en teori om hvorfor:

– Det kan virke som vi har endret vårt handlesett,

de fleste gaver leveres på døra og handles på nett.

De aller viktigste for en nissesøknad er at politiattesten er i orden, påpeker markedsdirektøren, som lover å ta godt i mot eventuelle søkere.

Vi valgte allerede i 1999 å ikke ha julenisse

«Pensjonissen»

Foto IKKE PENSJONERES: Sjefsnisse i Drøbak, Tom Kristiansen er 72 år, men har fått dispensasjon fra selveste rådmannen til å fortsette i nissejobben. (Foto: Åsmund Lindal / visitdrobak.no)

I Drøbak har trusselen om å pensjonere nissen ligget over den lille byens «verdenskjente» nissefar som har «nisset» fast i 27 år. Men han har overlevd de fleste kriser, og vil fortsette sin nissegjerning - om kommunen ikke pensjonerer ham.

Det har vært tøffe tider for julepostnissen i Drøbak perioder. Finanskrisen førte til at fylkeskommunen kuttet portostøtten og nissen fikk ikke besvart all post. Etter medieoppslag i 2008, om en blakk julenisse, spyttet en skipsreder inn 10.000 til porto og reddet Drøbaks julepostnisse fra konkurs.

Jobben handler blant annet å åpne mellom 20.000 og 25.000 brev

I 2017 holder julepostnissen i Drøbak det fortsatt gående, selv etter noe usikkerhet om pensjon, da han nå har passert de magiske 70 år.

– Her har ingen pensjonert seg, lover nisse og tidligere turistsjef og havnesjef Tom Kristiansen, som fylte 72 år 3.desember, samme dag som beviset på urnissens eksistens ble lagt fram i Drøbak – i form av Hans Petter Treiders bok «Nissen – Den utrolige historien om hans liv og opprinnelse».

– Hva består postnissejobben av?

– Jobben handler blant annet å åpne mellom 20.000 og 25.000 brev årlig. Vi/han/henne er nå i full sving og besvarer julepost fra klokken syv om «morran», sier nisse-Kristiansen.

Dagens julenisse har håp om å få holde på lenge ennå.

– Såfremt ikke lovverket setter bom stopp for gjerningen.

Utsiktene er imidlertid gode. Rådmannen i Drøbak har gitt tillatelse om at arbeidsforholdet kan forlenges til ut 2018.

– Men, finnes nissen da? spør vi dagens kultursjef i Frogn, Pål Mørk i Frogn.

– Kristiansen finnes i hvert fall, svarer kultursjefen og understreker at i Drøbak finnes nissen til det motsatte er bevist.

Powered by Labrador CMS