Arbeidsliv

LO, her ved leder Hans-Christian Gabrielsen, frykter at avtalen for et mer inkluderende arbeidsliv ryker dersom arbeidet kobles til Sysselsettingsutvalget.

LO frykter at Sysselsettingsutvalget blir slutten på IA-avtalen

Publisert Sist oppdatert

Flere av de store aktørene i arbeidslivets mener sysselsettingsutvalgets utredning vil danne et naturlig diskusjonsgrunnlag for fremtiden til intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen). Men LO setter seg på bakbeina.

Etter forrige ukes arbeids- og pensjonspolitiske råd mellom partene i arbeidslivet og regjeringen, foreslo hovedsammenslutningen Spekter å utsette videre diskusjoner om IA-avtalen til etter at Steinar Holden og resten av det regjeringsoppnevnte Sysselsettingsutvalget har konkludert.

Utvalget som trer sammen etter årsskifte har fått et bredt mandat. Det omfatter for eksempel problemstillinger knyttet til «forhold og utviklingstrekk som kan gjøre det særlig krevende å inkludere særskilte grupper i arbeidslivet». Ulike handikapforbund er blant de etter hvert mange aktørene som har tatt til orde for fundamentale endringer i avtaleverket, som går ut neste år. Arbeidsminister Anniken Hauglie uttalte etter møtet at heller ikke hun ønsker at avtalen videreføres som i dag.

De fleste store aktørene i arbeidslivet sier til Dagens Perspektiv at de støtter oppfatningen av at Holden IV-utvalget kommer til å bli viktig for den videre IA-satsingen.

Det vil være naturlig å se IA-avtalen og Sysselsettingsutvalget i sammenheng

– Vi ønsker fortsatt IA-samarbeid etter 2018. Når vi skal diskutere hva, har vi ikke landet på, men det vil være naturlig å se IA-avtalen og Sysselsettingsutvalget i sammenheng. Særlig gjelder dette delmål to i IA-avtalen, der vi ikke har lykkes i å nå målene, skriver kommunikasjonssjef Christine Rian Johannessen i Akademikerne i en epost.

Virke-sjef Vibeke Hammer Madsen bemerker at IA-avtalen skal diskuteres i løpet av året som kommer, men at det er for tidlig å si noe om når de vil ta stilling til om de ønsker å videreføre avtalen.

– Sysselsettingsutvalget, som Holden leder, vil ta opp en rekke forhold ved arbeidslivet som det vil være naturlig å se i sammenheng med en eventuelt ny avtale, sier hun.

Det er noen uenigheter mellom organisasjonene om når revisjonsarbeidet bør iverksettes, men både Unio, Akademikerne, YS, Virke, Spekter og KS er klare på at det er helt naturlig å se IA-avtalen i sammenheng med Sysselsettingsutvalget. NHO ønsket ikke å kommentere saken nå.

LO, derimot, er av en helt annen oppfatning.

Etter det Dagens Perspektiv erfarer har LO spilt inn at mangel på arbeidsplasser bør være det sentrale for utvalget, og at sykelønn og trygder bør nedprioriteres i utredningen. De ønsker ingen form for kobling mellom Sysselsettingsutvalget og IA-avtalen.

Dette begrunnes også med at rekkefølgen på revisjon av avtalen og utvalgets rapport blir motsigende.

Sysselsettingsutvalget (Holden IV)

Det eksisterende avtaleverket for et mer inkluderende arbeidsliv går ut ved årsskifte 2018/19.

I utgangspunktet skal partene i arbeidslivet holde samtaler om IA-avtalen i arbeids- og pensjonspolitisk råd i mars.

Holden IV-utvalget skal arbeide i to år, fordelt på to faser. I fase én skal en faglig ekspertgruppe gå gjennom kunnskapsgrunnlaget og analysere utviklinga i Norge sammenligna med andre land. Gruppa skal foreslå faglig baserte tiltak og partene i arbeidslivet skal også i denne fasen involveres i arbeidet. I fase to vil partene i arbeidslivet og fagekspertene fortsette drøftinga og ta stilling til de forslaga som den faglige ekspertgruppa og/eller partene har komme med.

Hver av de to fasene skal vare i ett år.

LO får en viss støtte fra YS, som i en epost påpeker at slik Sysselsettingsutvalgets arbeidsprosess er skissert, vil det uansett måtte være en avtale om samarbeid for inkludering i arbeidslivet som gjelder mellom utløpet av dagens IA-avtale og eventuell implementering av tiltak fra Holden-utvalget.

YS understreker likevel at Sysselsettingsutvalget kan bli svært viktig for IA-avtalen når de kommer med sine konklusjoner.

Powered by Labrador CMS