Arbeidsliv

Må de ansatte ta ferie?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi har ansatte som arbeider i turnus, der de jobber noen uker på, med lange dager, og deretter har noen uker fri. De ønsker ikke å avvikle ferie, og sier de får nok fri på grunn av hvordan turnusen er lagt opp. Kan de slippe å ta ut ferie i år siden de ikke ønsker det? I vår virksomhet er det avtalt 5 uker ferie.

Personalansvarlig

Svar: Nei, arbeidstaker har plikt til å ta ut ferien. Det følger av ferieloven at arbeidstaker er pålagt å avvikle 25 virkedager ferie per år, som i praksis innebærer 4 uker og 1 dag, siden lørdag regnes som virkedag. Siden dere har en avtale om 5 uker ferie i deres virksomhet, kan dere dermed avtale at arbeidstakerne kun skal ha 4 uker og 1 dag ferie, siden de ønsker å ha minst mulig ferie. Arbeidsgiver plikter å legge til rette for at ferien avvikles. Det innebærer at dersom de ansatte ikke vil ta ferie, kan arbeidsgiver pålegge at ferien tas ut. Arbeidstaker har krav på at minst 3 uker sammenhengende ferie i perioden 1. juni til 30. september, og tidspunktet for ferien skal drøftes med arbeidstakeren i forkant. Blir dere ikke enige, bestemmer arbeidsgiver tidspunktet for ferien, og arbeidstaker har krav på minst 2 måneders varsel om tidspunktet for ferien.

Det kan gjøres unntak dersom de ansatte ikke har full feriepengeopptjening. Da kan de i så fall kreve at de kun skal ha ferie tilsvarende den delen feriepengene dekker. Dersom virksomheten deres holdes stengt deler av året i forbindelse med ferieavvikling, kan arbeidstaker uten feriepengeopptjening likevel pålegges å ta ut ferie. Det kan gjøres unntak for arbeidstaker som er i foreldrepermisjon, eller dersom det oppstår sykefravær i forbindelse med ferieavviklingen. Dersom arbeidstaker vil ha minst mulig ferie, er en løsning at dere inngår skriftlig avtale om overføring av ferie til neste ferieår. Det kan maksimalt avtales at 12 virkedager (2 uker) overføres, som da må avvikles til neste år.

SBDL v/advokatfullmektig, Mona Mjøen McKiernan

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS