Arbeidsliv

Direktør i Arbeidstilsynet Trude Vollheim.

Må gi opplæring i å håndtere vold og trusler på jobb

Én av fire i helsesektoren har opplevd vold og trusselsituasjoner på arbeidsplassen.

Publisert Sist oppdatert

Direktør i Arbeidstilsynet Trude Vollheim slår fast at det skal være gode rutiner for hvordan vold, seksuell trakassering og annen utilbørlig opptreden skal håndteres på jobb og hvordan man skal varsle.

– Enhver arbeidsplass må kartlegge og risikovurdere om det er fare for trakassering og vold, og det skal iverksettes tiltak for å forebygge at det forekommer. Dette er arbeidsgivers ansvar, understreker hun.

Sosiale medier-kampanjen #MeToo har ført til at kvinner og menn fra hele verden har delt personlige situasjoner der de har blitt utsatt for seksuell trakassering og vold.

Vollheim mener kampanjen setter et viktig tema på dagsorden og er med på å gjøre alle mer bevisst på hvor alvorlig og omfattende dette problemet er, også i arbeidslivet.

– Den oppmerksomheten kampanjen har ført til, har stor verdi i seg selv, og jeg håper den bidrar til at flere arbeidsgivere setter seg inn det ansvaret de har for å sørge for at ingen utsettes for seksuell trakassering eller annen utilbørlig opptreden på arbeidsplassen. Og jeg tror kampanjen også fører til at flere får mot til å si fra, sier hun.

Servitører mest utsatt

Både innen servering og helse- og sosial finner man yrker hvor ansatte i svært stor grad samhandler med andre mennesker, både kolleger og såkalte tredjepersoner som kunder, pasienter og brukere. Dette kan øke risiko for å bli utsatt for seksuell trakassering, samt vold og trusler og annen utilbørlig opptreden.

– I serveringsbransjen er det ofte veldig unge jenter som ikke har erfaring med arbeidslivet og hva som er akseptabelt og ikke. I denne bransjen er det gjerne alkohol involvert, og det kan påvirke kundenes terskel for hva de synes er ok eller ikke, sier Vollheim.

Totalt oppgir 4,7 prosent, det vil si om lag 123.000 yrkesaktive, at de en gang i måneden eller mer er utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet, kommentarer eller liknende på arbeidsplassen.

Det er også viktig at virksomheten har en kultur hvor slik atferd ikke aksepteres, og at ansatte som blir utsatt faktisk melder fra

Forekomsten er spesielt høy i servitøryrker (23 prosent) og blant helsepersonell som pleie- og omsorgsarbeider (20 prosent) og sykepleiere (17 prosent). Når det gjelder vold og trusler, så er tallene for helsepersonell enda høyere – opp mot 40 prosent for enkelte yrkesgrupper.

– Arbeidsgiver må gi informasjon om risikofaktorer i arbeidet, og opplæring og øvelse i å håndtere vold- og trusselsituasjoner. Arbeidsgiver skal sørge for at disse tiltakene og rutinene er godt kjent blant de ansatte. Det er også viktig at virksomheten har en kultur hvor slik atferd ikke aksepteres, og at ansatte som blir utsatt faktisk melder fra, sier direktøren.

Samordne begrepsbruken

Arbeidstilsynet og Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) skal nå samarbeide om en felles definisjon, slik at det er så klart som mulig for alle hva seksuell trakassering faktisk er.

– Det er både vi og de som utsettes for trakassering tjent med. Vi ser også at det er behov for å samordne begrepsbruken i arbeidsmiljøloven og likestillingsloven, sier Vollheim.

I tillegg til samarbeidet med LDO har Arbeidstilsynet et godt samarbeid med partene i Treparts-bransjeprogram uteliv, og et viktig tema nå er å forebygge seksuell trakassering i restaurant- og utelivsbransjen.

– Sammen skal vi utvikle gode verktøy mot seksuell trakassering, både for arbeidsgivere og arbeidstakere.

Sammen skal vi utvikle gode verktøy mot seksuell trakassering, både for arbeidsgivere og arbeidstakere

Til våren skal de sammen gjennomføre en veilednings- og tilsynskampanje. I tillegg skal de gi informasjon til arbeidsgivere og lage en veileder med praktiske råd og forslag for å forebygge seksuell trakassering i bransjen. Sist men ikke minst skal de utvikle og spre informasjon til arbeidstakere, slik at de vet hva de skal gjøre dersom de utsettes for seksuell trakassering på jobben.

– Målet er å øke kunnskapen om hva seksuell trakassering er, hvilke rettigheter arbeidstakerne har, og hvilket ansvar arbeidsgiver har. Også her er LDO en viktig og engasjert samarbeidspartner for oss.

Nulltoleranse

Det er ikke alltid like enkelt å si hvor grensene for seksuell trakassering går. Hva som er «innafor og utenfor» vil kunne variere fra person til person, fra arbeidsplass til arbeidsplass, og være avhengig av relasjonen mellom personene som er involvert.

– Ofte ser man at det er ord mot ord i situasjoner der det er påstand om seksuell trakassering. I utgangspunktet er det er de som opplever det, som definerer hva som er «innafor» og hva som er uønsket seksuell oppmerksomhet, sier Vollheim.

Hun mener virksomhetene bør ha en uttalt nulltoleranse for all atferd av seksuell karakter, og ha tydelige retningslinjer for hvordan brudd på reglene vil bli sanksjonert.

Ofte ser man at det er ord mot ord i situasjoner der det er påstand om seksuell trakassering

Arbeidsgiver har plikt til å undersøke påstandene om seksuell trakassering, og skal sørge for at det iverksettes konkrete tiltak for å gjenopprette et fullt forsvarlig arbeidsmiljø og for å forhindre gjentakelser.

– For å kunne avgjøre hva som er «nødvendige tiltak» for å forebygge fremtidige hendelser, er det viktig at arbeidsgiver, i samarbeid med arbeidstakerne, kartlegger og risikovurdere forhold i arbeidet som kan føre til at trakassering oppstår. På bakgrunn av det som fremkommer her skal det iverksettes nødvendige tiltak, sier Vollheim.

Trakasserende ledere

Dersom man selv blir utsatt eller observerer at andre på arbeidsplassen blir utsatt for trakassering, så skal man ikke nøle med å si fra til arbeidsgiver. Men hva skjer når det er ledelsen som står for trakasseringen?

– Dersom det er lederen som trakasserer, bør man varsle verneombudet og tillitsvalgte, opplyser Vollheim.

Hun understreker at det er viktig å vite at dersom du som kollega ser at en medarbeider blir trakassert på jobb, er du ansvarlig for å melde fra. Dette er bestemt i arbeidsmiljøloven.

Dersom det er lederen som trakasserer, bør man varsle verneombudet og tillitsvalgte

– Skal virksomheten få bukt med et slikt alvorlig arbeidsmiljøproblem, er det avgjørende at man har rutiner for varsling og at alle bruker dem. Vi har forståelse for at det ikke alltid er så enkelt å varsle fra om slike ting.

Og det er nettopp derfor det er så viktig at arbeidsplassen har gode rutiner for å varsle fra og følge opp.

Powered by Labrador CMS