Arbeidsliv

Nyt den jobben du har

Karriereråd handler som regel om å gå videre, men det kan jo være at du trives der du er. Her er noen tegn på at du er på rett sted.

Publisert Sist oppdatert

Jeanette Svendsen, karriererådgiver i den danske ingeniørforeningen IDA, har i et innlegg hos universe.ida.dk/business.dk skrevet om karriere med en litt annen innfallsvinkel enn det vi vanligvis ser.

Istedenfor å komme med tips om hvordan du kan utvikle deg og prøve nye ting, minner hun om at du også kan ta et bevisst valg om at du er der du vil være her og nå, og nyte det.

Svendsen mener dette er fem tegn på at du er på rett sted:

  • Du gleder deg til å gå på jobb hver mandag morgen
  • Du utvikler deg faglig og personlig
  • Du har en god relasjon til sjefen
  • Du har et godt faglig og sosialt forhold til kollegene dine
  • Du opplever at arbeidet ditt gir mening for virksomheten, kolleger, kunder og samfunnet

Til rett tid

Du ikke søke deg bort selv om du har vært lenge i en jobb, selv om det kanskje kan virke slik når man leser karrierenettsteder og -blogger. Svendsen ber folk tenke igjennom hva det er de leter etter når de søker ny jobb. Må de ut av bedriften for å finne det? Eller er det mulig å få til forandringer hos nåværende arbeidsgiver?

Hun skriver også at du skal ha respekt for det hun omtaler som «timingen i ditt liv». Har du små barn, sykdom i familien eller noe annet i livet som gjør at det ikke passer deg å satse på karriereklatring akkurat nå, ta et aktiv valg som gjør at du får ro omkring jobben, råder karriererådgiveren.

Fordeler for ledere

Det er flere som går utenom de vante karriererådene om at man må finne seg nye arbeidsgivere for å gjøre karriere og utvikle seg. For noen år tilbake skrev David K. Williams og Mary Michelle Scott, ledere i programvareselskapet Fishbowl, et innlegg hos hbr.org der de listet opp det de mente var gode grunner for ledere til å bli hos en og samme arbeidsgiver i ti år. Her er fem av punktene fra listen:

  • Du blir en av seniorene. Du blir en av de mest erfarne lederne i selskapet; og kan få stillinger som du kan måtte konkurrere hardere om i andre selskaper.
  • Stabilitet. Stabilitet på jobben, gir muligheter til å tenke mer langsiktig også på hjemmebane.
  • Fleksibilitet. Ledere som er lenge hos samme arbeidsgiver, har som regel utviklet seg gjennom flere utfordrende roller. Forskjellen mellom å gjøre dette hos én arbeidsgiver istedenfor å gå fra arbeidsgiver til arbeidsgiver, er ifølge Williams og Scott at man som regel kan opprettholde status og lønn samtidig som man eksperimenterer med nye ting.
  • Utholdenhet. Den som blir i et selskap gjennom alvorlige utfordringer, holder ut og jobber for å finne løsninger kan utvise sterkere karakter enn en som velger å ta sin hatt å gå.
  • Påvirke selskapets fremtid. En leder kan få muligheter til å påvirke selskapets fremtid i positiv retning hvis han eller hun er villig til å bli gjennom organisasjonen i både gode og krevende dager.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS