Arbeidsliv

Oppsagt fikk aldri skriftlig advarsel. Holder det i en rettsal?

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: En av mine kolleger har nettopp fått en oppsigelse. Arbeidsgiver påpeker at han har forbrutt seg mot interne retningslinjer på flere områder over en periode. Samtidig er det helt klart at han aldri har fått noen korrekser for dette, hverken muntlig tilsnakk eller skriftlig advarsel.

Det er en rekke av oss ansatte, på tilsvarende problemstillinger, som har erfart at bedriften her også har tolerert mindre avvik i stor utstrekning fra en rekke ansatte. Bør ikke arbeidstager da kunne kreve å få skriftlig advarsel før en oppsigelse gis?

Medfølende kollega

Svar: Her har du nok et poeng. Advarsel skal først og fremst brukes for å avklare hvor grensene går og hvor «skapet skal stå» i typiske gråsoner. Ved klare overtramp som f.eks. kan gjelde økonomisk utroskap, tyveri o.l., er neppe advarsel nødvendig.

Men nettopp på områder, hvor overtredelsen må anses som mer bagatellmessig og hvor det kan foreligge gråsoner og til og med utglidning, er advarsel antagelig nødvendig, hvis en oppsigelse skal stå seg ved rettslig behandling. Har bedriften hatt en praksis som har vært i overkant liberal, krever det nok noen forberedende tiltak og få strammere linjer på plass før oppsigelser kan forsvares.

SBDL v/advokat Arvid R. Ødegård

Powered by Labrador CMS