Arbeidsliv

Det blir et pensjonsfritt lønnsoppgjør i år, varsler LO-nestleder Tor-Arne Solbakken.

Pensjonsflokene løses ikke i år heller

Pensjonsfeiden i norsk arbeidsliv blir ikke bilagt denne våren heller. Lønnsoppgjøret vil handle om penger og ikke prinsipper.

Publisert Sist oppdatert

– Det blir et pensjonsfritt oppgjør i 2017, sier LO-nestleder Tor-Arne Solbakken til NTB.

Verken i offentlig eller privat sektor fant partene i arbeidslivet ut av alle pensjonsflokene i fjor. Lenge var det ønsker om en omkamp i 2017, men prosessen går tregt og framdriften er liten. Dermed vil lønnsoppgjøret så å si utelukkende handle om penger og lønn, slik vanlig er annethvert år når det er mellomoppgjør.

Lønn

Lønnsoppgjøret vil i år bli samordnet og ikke forbundsvist som i fjor, da det var hovedoppgjør og full tariffrevisjon. Med andre ord er det ikke Norsk Industri og Fellesforbundet som innleder lønnsoppgjøret i år, men LO og NHO som forhandler på vegne av alle sine medlemmer.

Kravene vil først bli overlevert 6. mars, men allerede nå kommer signaler om en tøffere tone fra LOs side. Solbakken viser til at lønnsmottakerne opplevde reallønnsnedgang i fjor.

– Jeg kan vanskelig se for meg at vi vil godta det samme i år. Vi har bidratt vesentlig til å begrense effektene av oljeprisfallet i tidligere oppgjør, sier han.

LO-nestlederen understreker at retningslinjene for oppgjøret først vil bli vedtatt av representantskapet i februar.

Pensjon

Pensjon ble et hovedspørsmål i så vel offentlig som privat sektor i fjorårets lønnsoppgjør. I offentlig sektor havarerte samtalene med et smell fordi arbeidstakerorganisasjonene ikke fikk gjennomslag for kravet om streikerett.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) fastholdt i flere møter med organisasjonene at pensjon ikke er et tariffspørsmål og dermed ble det stopp. Siden i fjor vår har framdriften vært minimal og så å si begrenset til det rent tekniske.

– Det har gått veldig sakte. Men vi er klare til nye samtaler. Ballen ligger hos regjeringen, sier Solbakken, som understreker at det for LO er et ufravikelig krav at pensjon skal bli del av tariffoppgjørene.

Brygger til strid

I privat sektor må lovendringer på plass. Arbeidstakerorganisasjonene krever opptjening fra første krone, og det er også spørsmål om innretningen på de individuelle pensjonskontoene som det er enighet om å innføre.

I tillegg skal evalueringen av AFP-ordningen som ble bestilt allerede i 2008, leveres innen 15. desember i år. Parallelt løper diskusjonene internt i fagbevegelsen om det nye pensjonssystemet, som mange mener er urettferdig. I en pamflett utgitt av Manifest forlag anfører Eystein Garberg, leder av Elektroarbeidernes fagforening i Trøndelag, at pensjonsordningen slår dårlig ut for unge arbeidstakere.

Om pensjonsspørsmål ikke blir del av lønnsoppgjøret, vil det opplagt bli diskutert under LO-kongressen i vår, medgir Solbakken overfor nettstedet Fri fagbevegelse.

– Jeg har vel egentlig aldri vært på en kongress der det ikke har blitt diskutert pensjon, sier den erfarne LO-toppen.

Powered by Labrador CMS