Arbeidsliv

Regjeringen og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie trapper ned arbeidsmarkedstiltakene for arbeidsledige.

Regjeringen med færre tiltak mot arbeidsledighet

Selv om arbeidsmarkedet viser klare tegn til bedring, øker antallet langtidsledige – og mange faller helt ut av arbeidslivet. Regjeringen vil snu trenden med knapt 40 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

I revidert budsjett i 2017 satt Regjeringen inn tiltak med en totalramme på 57,1 millioner kroner for å motvirke langtidsledigheten, som arbeidslivsorganisasjonene har pekt på som en av de største utfordringene landet står overfor – selv om det er tegn til bedring i arbeidsmarkedet.

I sitt forslag til statsbudsjett for 2018 setter regjeringen av 37,2 millioner kroner ekstra til Arbeids- og velferdsetaten, Nav, øremerket kampen mot langtidsledighet.

– Dette er en nødvendig satsing, slår arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie fast.

– Selv om arbeidsledigheten er på vei ned og flere kommer i jobb, må vi å holde trykket oppe for å få folk som har vært lenge ledige tilbake i jobb, sier hun.

Problematikken rundt langtidsledighet er blant de største bekymringene LO har. De viser til tall som viser at steget fra å være arbeidsledig til å ikke være en del av arbeidsstyrken i det hele tatt blir svært mye kortere, jo lenger man står uten arbeid. Særlig unge menn med ingen eller lav utdanning er utsatt.

– Vi har allerede sett noe av den effekten. Hvis det ikke tas grep vil dette eskalere i årene som kommer, sa sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad til Dagens Perspektiv denne uka.

Regjeringen viser til at de fleste kommer seg raskt over i ny jobb, og at mange finner seg arbeid når dagpengeperioden nærmer seg slutten. Denne gruppen skal fortsatt få styrket oppfølging, ifølge en pressemelding fra Regjeringen.

Eksempel på tiltak regjeringen vil satse på er oppfølgingssamtaler for å motivere til jobbsøking, informasjon om ledige stillinger, jobbsøkingsaktiviteter, avklaring av rett til livsopphold.

Omfanget av arbeidsmarkedstiltak blir imidlertid tilpasset «situasjonen på arbeidsmarkedet. Sysselsettingen øker nå, og arbeidsledigheten er på veg ned. Derfor foreslår Regjeringen en viss nedtrapping av tiltaksnivået for ledige,» heter det i pressemeldingen om statsbudsjettet.

Regjeringen insiterer på at det fortsatt er et høyt nivå på arbeidsmarkedstiltakene. Forslagene til bevilgninger i 2018 tilsvarer ifølge myndighetene et samlet nivå på omtrent 73.000 plasser. Det omfatter rundt 15.000 plasser til arbeidsmarkedstiltak for ledige og 58.000 plasser for personer med nedsett arbeidsevne.

Statsbudsjettet 2018

Regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år ble offentliggjort i sin helhet torsdag 12. oktober klokken 10:00.


Powered by Labrador CMS