Arbeidsliv

Er du lykkelig på arbeidsplassen?

Slik blir du lykkeligere på jobb

Her får du fem tips til hvordan du kan lyse opp arbeidshverdagen din.

Publisert Sist oppdatert

Norge har gjentatte ganger blitt kåret til verdens beste land å bo i. Alt fra psykologer til økonomer har studert hva som påvirker følelsen av lykke mest.

Noen sier at økonomisk likhet er det viktigste faktoren for å måle lykke, mens andre mener sterke, sosiale forbindelser er nøkkelen til lykke.

Entreprenør og hjerneforsker Jeff Stibel skriver i Forbes at han har tatt i bruk disse tiltakene for å fremme og skape en arbeidsplass der ansatte er lykkelige.

Forandre tankesettet

I USA er det vanlig å si at man hater jobben sin. Ideen om at arbeid er det motsatte av moro eller lykke, er ikke universell. I Norge, som har ligget på «lykketoppen» i verden i en rekke år, fokuserer man ekstra mye på å skape lykkelige arbeidsplasser og har et eget ord for det, nemlig arbeidsglede.

Stibel mener folk burde ta en skikk på sine egne perspektiver og forventinger. Assosierer du arbeid med glede? Eller er arbeid noe som gjør deg ulykkelig?

Når du ser lykkelige mennesker på jobb, antar du at de ikke jobber veldig hardt? Forskning viser faktisk det motsatte; lykkelige mennesker er mye mer produktive.

Forvis kjedsomhet

En Gallup-undersøkelse fra 2015 viser at bare 32 prosent av amerikanske arbeidstakere er aktivt engasjert i jobbene sine. Flertallet (51 prosent) rapportere at de ikke var engasjert og 17 prosent sa at de aktivt gikk inn for å ikke engasjere seg.

Hvis du er en del av majoriteten, har du en del endringer du må gjennomføre. Et av problemene er kjedsomhet. Det å gjøre det samme om igjen og om igjen er en sikker måte å sørge for at du fortsetter å kjede deg.

Dersom du kjeder deg på jobb, utnytt sjansen til å lære noe nytt eller ta mer ansvar. I Danmark er det kultur for å hjelpe arbeidstakere med å ta et kompetanseløft og lære seg nye ferdigheter dersom de ønsker det.

Gå ut av kontoret

«Jeg insisterer på å ta lunsjen utenfor kontoret og oppfordrer samtidig alle i mitt firma til å gjøre det samme,» skriver Stibel.

Akkurat som at kroppen trenger mat, trenger hjernen også å lades opp, endring av miljø bidrar ofte til det.

En studie fra 2013 viser at det å spise ute med venner er mer avslappende enn det å spise på skrivebordet alene.

Bonuspoeng dersom du går til lunsj og hvis du engasjerer deg i en annen form for fysisk aktivitet og doble bonuspoeng dersom du kan skvise inn en høneblund.

Smil

Det høres kanskje banalt ut, men smiling er faktisk knyttet direkte til glede. Prøv for eksempel å smile lenge ute å være glad. Det er umulig.

Enten vil du slutte å smile ellers vil du ikke klare å holde på en negativ tanke.

Det siste rådet for å bli lykkelig på arbeidsplassen er faktisk å slutte.

«Dette er det tøffeste rådet. Men jeg har troen på at om man ikke liker det man driver med, burde man slutte med det. Livet er for kort til å ikke ha det gøy,» skriver Stibel.

Ofte kommer livet i veien og alle er så og si avhengige av en jobb. Men Stibel understreker at det er mange interessante ting å gjøre her i verden.

«Alle burde finne seg noe givende arbeid som betaler nok penger. Uansett hva du gjør, hvis du er god til det, vil det alltid være etterspørsel etter arbeidskraften din,» avslutter Stibel.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS