Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Slik kan kvinner knuse sexisme på arbeidsplassen

Kjønnsdiskriminering i arbeidslivet fortsetter å undergrave kvinners karrieremuligheter. Her får du tre råd om hvordan du kan stå opp mot kvinnediskriminering på jobb.

Publisert Sist oppdatert

«Det er urettferdig og utrolig at enkeltpersoner tror de kan utnytte kvinner på arbeidsplassen,» skriver Avery Blank på World Economic Forum.

Det krever en god dose selvtillit for å stå imot slik diskriminering og ta grep om de underliggende samfunnsforestillingene.

I tillegg kreves det selvtillit for å hjelpe andre å innse at kvinner er likestilt med menn, om sterkere og dyktigere enn menn.

Her får du tre tips om hvordan du kan stå opp mot sexisme og utnytte mulighetene for å fremme din egen karriere.

Si i fra om du ser noe

Hvis du ser at noen blir utsatt for kjønnsdiskriminering, si i fra. Dersom du har blitt fornærmet, gjør det klart at du ikke setter pris på kommentaren. Om du ikke ble invitert til en jobbmiddag eller ikke fikk samme mulighet som kollegaene dine, spør hvorfor.

Aktivisten Maggie Kuhn sa: «Si hva du mener, selv om stemmen de brister.» La andre få vite at du forventer å bli behandlet med respekt og ikke lat tvilen komme dem til gode. Hvis du føler deg nervøs, er det et tegn på at du er på rett spor.

Om du ikke ble invitert til en jobbmiddag eller ikke fikk samme mulighet som kollegaene dine, spør hvorfor.

Skuespiller Mila Kunis rettet søkelys mot en sexistisk produsent i et åpent brev. Da hun nektet å stille opp naken i et mannemagasin truet produsenten med at hun aldri ville få jobb igjen i Hollywood dersom hun ikke stilte opp. Til tross for den mannlige produsentens trussel, har hun fremdeles jobb i byen.

I brevet skrev Kunis at «kvinner blir presset til å tro at dersom de sier fra, blir levebrødet deres truet, at det å stå på sitt vil føre til vår egen undergang». Kunis oppfordret de med innflytelse til å bruke stemmen sin for å hjelpe andre kvinner slik at de føler seg mindre alene og i stand til å slå tilbake.

Hold trykket oppe

Sexisme kan undertrykke din egen innsats for å nå målene dine. Ikke frys. Fortsett å kjempe videre.

USA senator fra Massachusetts Elizabeth Warren ga seg ikke da senatet forsøkte å bringe henne til stillhet. Mens hun debatterte om nominasjonen av senator Jeff Sessions til stillingen som USAs justisminister, prøvde Mitch McConnell å finne en måte å legge munnkurv på henne.

Senatets fungerende leder ville ikke tillate henne å fortsette i debatten. Warren ble flyttet inn i naborommet, men fortsette å si hva hun mente, bare til et mye større publikum, nemlig internett. Senatet tok bort mikrofonen hennes, men gav henne en megafon.

Dersom noen har prøvd å ta fra deg stemmen din, må du være i stand til å fortsette. Hvis folk ignorer deg, si det igjen og igjen. Om en mann avbryter deg under et møte, fortell han at du ikke er ferdig. Ikke la andre ta fra deg stemmen din. Hold trykket oppe slik at de ikke kan ignorere deg.

Utnytt stereotypene

Noen mennesker ser fremdeles på kvinner som svakere eller mindre dyktige sammenlignet med menn. Pokerspiller Annie Duke utnyttet denne stereotypien da hun spilte World Seriers of Poker: Tournament of Champions. Hun vant turneringen, slo ut åtte menn, de beste spillere i verden, fordi hun følte at de mannlige spillerne ikke trodde hun kunne vinne.

Duke utnyttet seg av «stereotypisk skatt» som er når en negativ stereotype andre har om deg fungerer til din fordel. De mannlige pokerspillerne var så følelsesmessig investert i Duke som kvinne at de ikke trodde det var mulig at hun kunne vinne. De ble blendet for sannheten og feilberegnet hennes evner.

La din egen verdi snakke for seg selv

La din egen verdi snakke for seg selv. Se å muligheter der du kan vise frem dine sterke sider, om det er snakk om en ny klient eller en forretningsreise. Ditt hemmelige våpen er dine sanne evner. Ikke vær redd for å dra nytte av det, vis styrken din og la kortene falle i ditt favør.

Du kan ikke kontrollere andres handlinger, men du kan kontrollere dine egne. Si i fra når du opplever sexisme og fortsett å dra nytte av stereotyper. Ta tilbake din egen styrke. Du vil overleve og til og med trives.

Powered by Labrador CMS