Arbeidsliv

Slik påvirker tap av jobben lykkefølelsen

Viktig at en ny jobb står klar.

Publisert Sist oppdatert
Målet med den økonomiske politikken er til syvende og sist å skape et godt samfunn. Til det har man tatt i bruk flere styringsverktøy som etter hvert har fått stor innflytelse på samfunnsutviklingen.

Bruttonasjonalprodukt er et av de viktigste ankerfestene for den økonomiske politikken, og for utviklingen i levestandarden gir veksten i bnp per innbygger den beste informasjonen. Men dette målet forteller ikke hele historien om hvorvidt et lands innbyggere føler seg lykkelige eller miserable.

Foto

Nedgang i rapport lykkefølelse for menn som mister jobben. Kilde: OurWorldinData.org

Det har forskerne Esteban Ortiz-Ospina og Max Roser bak nettsiden Our World in Dataforsøkt å gjøre noe med ved å gi ut egne beregninger av lykke og tilfredshet hentet fra FN-prosjektet World Happiness Report. I denne kåringen har de skandinaviske landene alltid har gjort det godt. I siste utgave var sågar nordmenn de lykkeligste.

Men forskerne har gått dypere ned i lykketallene enn analysene fra rapporten. Det første de finner er at bnp per innbygger ikke bommer fullstendig på mål. Folk i rike land oppgir totalt sett at de er lykkeligere enn folk i fattige land. Det andre er at lykkefølelsen er på vei opp i det aller fleste land I hvert fall frem til 2016 da tallene ble samlet inn og når ikke tar med land som nylig har vært igjennom en dyp krise som for eksempel Hellas).

Tap av jobben

Men forskerne finner også andre og mer personlige grunner til at lykken ikke alltid er på topp. I utgangspunktet kan funnene virke elementære. Viktige livshendelser som giftermål og skilsmisse påvirker naturlig nok lykkenivået, men forskerne påpeker at de har overraskende kortvarig effekt. Tallene viser at folk tilpasser seg endringer relativt hurtig. Mens man føler seg ulykkelig etter en skilsmisse, viser tallene at de aller flestes lykkefølelse stiger igjen og forblir høy etter en viss tid. Det samme gjelder når en ektefelle dør.

Foto

Rapportert lykkefølelse hos kvinner som blir sagt opp (men finner ny jobb). Kilde: OurWorldinData.org

Men ikke alle livshendelser har en kortvarig effekt. Både menn og kvinner som går arbeidsledig opplever et kraftig fall i rapport lykke, og denne følelsen ser ut til å bare forsterkes år etter år man går uten en jobb. Selv fem år etter forblir man ulykkelig.

Til sammenligning tar det bare noen måneder og kanskje opptil ett år fra en som blir oppsagt (og finner en ny jobb) er tilbake på et «normalt» lykkenivå. Og for kvinner peker tallene faktisk på høyere lykkenivå etter en slik oppsigelse!

En grunn er at mange ser ut til å ta ut de negative følelsene i forkant av oppsigelsen. Når man endelig står på gata, åpner man øynene for nye muligheter.

Powered by Labrador CMS