Arbeidsliv

Nav. Illustrasjonsfoto.

Små bevegelser i arbeidsmarkedet

I mai var 120.000 personer i Norge arbeidsledige. Det er litt bedre enn ventet.

Publisert Sist oppdatert

På forhånd var det ventet at arbeidsledigheten skulle holde seg nokså stabil, med et svakt fall til 4,5 prosent fra april til mai.

Utviklingen de seneste månedene har imidlertid vært bedre enn som så, skal en tro den seneste Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) til Statistisk sentralbyrå (SSB).

Den viser en arbeidsledighet på 4,3 prosent, tilsvarende 120.000 personer.

– Bedre enn ventet, slår sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, Halfdan Grangård fast i en kommentar etter offentliggjøringen.

– Både arbeidsstyrken og sysselsettingen ser ut til å ha brutt ut av en langvarig negativ trend i år, og AKU-tallene er nå mer på linje med informasjon fra Norges Banks regionale nettverk.

Arbeidsdeltakelsen har lenge vært den store snakkisen i opptrappingen mot valgkampen. Flere og flere falt i fjor helt ut av arbeidsmarkedet.

De seneste månedene har den trenden snudd. Den seneste AKU-undersøkelsen viser også at det sesongjusterte tallet på sysselsatte gikk opp med 5000 personer fra februar til mai. Tallet er imidlertid godt innenfor feilmarginen i AKU.

– Arbeidsledigheten har vært ganske stabil så langt i år, og vi forventer ikke noen uvanlige bevegelser i markedet fremover. Vi tror at det underliggende drivkraften i den norske økonomien vil føre til noe høyere ansettelsesrate, men vi forventert også at arbeidsdeltakelsen øker, skriver Grangård i sin kommentar.

Meglerhuset DNB Markets er enig.

– Dette er mer i tråd med utviklingen vi ser for oss. Toppen av ledigheten er bak oss, sier sjeføkonom Magne Østnor.

– Alt i alt en god rapport som bekrefter at norsk økonomi er på bedringens vei.

Powered by Labrador CMS