Arbeidsliv

Støre vil endre loven for å demme opp for Brussel

Å si opp eller reforhandle EØS-avtalen er uaktuelt for Ap-leder Jonas Gahr Støre. I stedet vil han ta viktige arbeidstakerrettigheter inn i menneskerettsloven.

Publisert Sist oppdatert

– I norsk lov har vi gitt visse menneskerettighetskonvensjoner en ekstra sterk stilling. Menneskerettsloven fastslår at disse internasjonale avtalene går foran norsk lov. Nå ønsker Arbeiderpartiet at viktige arbeidstakerrettigheter skal tas inn i denne loven, sa Støre i en tale til LO-kongressen onsdag.

Konkret dreier det seg om ILOs kjernekonvensjoner , som gjerne deles inn i fire hovedkategorier: Forbud mot barnearbeid, forbud mot tvangsarbeid, forbud mot diskriminering samt organisasjonsfrihet.

Sterkt signal

Å skrive disse inn i menneskerettsloven fra 1999 vil ifølge Støre sende et sterkt signal til domstolene om at arbeidstakerrettigheter er like viktige som ytringsfrihet og stemmerett.

Til grunn for forslaget ligger frykten for at EØS-regler kan trumfe ILO-konvensjonene. Men dersom de skrives inn som del av menneskerettighetene, vil disse kjernekonvensjonene gå foran EU-reglene, ifølge resonnementet fra Ap-lederen.

LOs jurister mener det ikke er noe i veien for å gjennomføre en slik lovendring. Men hva grepet helt bestemt vil føre til av endringer, framstår som usikkert.

Må utredes

Etter talen fikk Støre gjentatte spørsmål om hvilke bestemte arbeidstakerrettigheter som skal skrives inn i menneskerettene. Vil det for eksempel gjelde ILO-konvensjon 137 , som er knyttet til den langvarige og betente havnekonflikten?

– Det skal vi sette oss ned og gjennomgå i regjering, men det er de sentrale konvensjonene vil snakker om, svarte Støre.

Han sier det har vært dialog med LO om saken i lang tid. På spørsmål om hvordan lovfesting av arbeidstakerrettigheter svarer på bekymringene som delegatene under LO-kongressen har i forbindelse med EØS-avtalen, svarer Ap-lederen som følger:

– ILOs konvensjoner er vide. Men generelt sett vil det styrke arbeidstakernes vern at de kommer inn i menneskerettighetene.

Ikke vikarbyrå-forbud

I talen gjentok Støre løftet til LO om å fjerne de nye reglene for midlertidige ansettelser samt forby faste ansettelser uten lønn mellom oppdrag.

Men kravet fra deler av LO om å forby hele bransjen nevnte han ikke med et ord i talen. Også Tankesmien Agenda vil ha et slikt forbud i byggebransjen og mener med henvisning til praksisen i Tyskland at dette er mulig, ifølge VG.

– Vi skal ha vikarbyråer i Norge, men ikke en bemanningsbransje som utraderer praksisen med faste ansettelser, sier Støre.

Forsvarte EØS

Som LOs påtroppende leder Hans-Christian Gabrielsen dagen før, tok Støre EØS-avtalen kraftig i forsvar i onsdagens tale.

– EØS-avtalen er ikke perfekt. Ingen avtale jeg kjenner til er det. Men jeg er dypt uenig med dem som sier at avtalen må sies opp. Jeg har ingen tro på at Norge, Island og Liechtenstein kan få en bedre avtale, bare for oss, sa Støre.

Tanken om å samarbeide med Storbritannia om en bedre handelsavtale avviste han også, med henvisning til at den konservative britiske regjeringen har «helt andre interesser».

Fakta om LO-sekretariatets EØS-innstilling

LO vil:

* Kreve at norske myndigheter går imot begrensninger i retten til kollektive kampmidler, det kollektive forhandlingssystemet og retten til nasjonal lønnsdannelse.

* Gå inn for at ILO-konvensjoner, norske tariffavtaler og norsk arbeidslivslovgivning må gis forrang foran EUs regler. En slik forrang må avklares mellom EØS-avtalens parter.

* Delta aktivt i EFTAs konsultative komité for å fremme arbeidstakerrettigheter og den sosiale dimensjonen.

(Kilde: Sekretariatets innstilling til LOs handlingsprogram)

Powered by Labrador CMS