Arbeidsliv

ØVELSE GJØR MESTER: Også evnen til å komme i feriemodus kan trenes opp.

Tren på å ta ferie

Klarer du ikke å slippe tak i jobben på ferie? Du er ikke alene. Et tips er å øve seg litt hver dag før du drar.

Publisert Sist oppdatert

Sommerferien nærmer seg raskere enn du egentlig liker. Mens forventningene stiger hos unger og partner, så øker stresset på jobben. Alt du må rekke før ferien slår inn…

Stakkars deg. Hvordan skal du klare å slå over i feriemodus i tide? Klarer du to, tre uker uten å være «på» dine arbeidsoppgaver.

Mange klarer det ikke. De har med PC, dokumenter og noen «små enkle oppgaver de kan pusle med i skyggen mens ungene leker på stranda».

Slik oppnår du feriemodus

Men da risikerer du at feriefølelsen forvitrer. Derfor må du lære deg å slippe taket. Harward Business Review har bedt stresskonsulent Scott Edinger og psykolog og forfatter Shawn Achor om tips til hvordan stressa ledere og samvittighetsfulle medarbeidere kan få mest ut av ferien sin. De to mener man presterer dårligere på jobben dersom man ikke klarer å ta nødvendige pauser for livsviktig påfyll av andre inntrykk. Ferien er kanskje den viktisge pausen i så måte, mener de to ekspertene.

Øv deg litt hver dag: De siste to, tre ukene før ferien bør du øve litt på å ta fri. Slå av telefonen et par timer på ettermiddagen og vent et ekstra kvarter med radio, aviser og mailsjekking etter at du har stått opp om morgenen. Du vil snart merke at fraværet av eksterne impulser faktisk er ganske deilig.

De siste to, tre ukene før ferien bør du øve litt på å ta fri

Planlegg avreisen og definer «krise»: Legg forholdene godt til rette for de som er igjen på jobben når du reiser på ferie. Og i stedet for å si «bare ring hvis det er noe», så kan du definere hva som skal til for at du bør kontaktes. Gi folk ansvar. De pleier å løse greiene. Men vær klar på hva som er «krise» og som fordrer at du bør kontaktes.

Sjekk inn hvis du «må»: Stol på folka dine. Har du planlagt og vært klar på hva som forventes i ditt fravær, så bør det helst gå bra. Så bør du da sjekke epost og andre meldinger og beskjeder mens du er på ferie? Her strides de lærde. Det beste er hvis du klarer å slippe taket helt. Men noen klarer ikke det. De blir rett og slett stressa og utilpasse. Da kan det være greit å lage seg en liten regel om at du for eksempel sjekker mail lynrask om morgenen eller ettermiddagen – for eksempel annenhver dag. Som regel vil du bli overrasket over hvor greit ting flyter uten deg.

La ting vente: Det er veldig fristende å ta med seg «litt jobb» på ferie. Å forberede noe du vet kommer til høsten… Lese de der dokumentene på flyet… starte å skisse på den strategien på stranda… Glem det, mener både Endinger og Archer. Det er nesten alltid en dårlig ide. Da vil du aldri få full effekt av FERIEN. Ferie handler om avslapping og lading av batteriet, om frikobling og restarting av hjernen. Tar du med deg jobben på ferie, så reduseres denne effekten.

Planlegg din retur…: «You'll be back». Men motstå fristelsen å dra rett fra flyplassen til kontoret. Veldig få av oss er i stand til å komme hjem etter tre ukers ferie og gå rett i 110 prosent entusiastisk innsats. Så unngå å ha avtalt viktige og lange møter første dag etter ferien. Bruk tid på å memorere de gode ferieminnene. Mandagen etter ferien, første dag på jobb kan du lese epost, sortere feriebilder og prate hyggelig med dine kolleger. Kom gjerne litt seint, og ikke vær redd for å gå litt tidlig.

Tirsdag derimot, så er du nesten der...

Powered by Labrador CMS