Arbeidsliv

PRESSET: Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) ble presset fra alle politiske kanter om søppelkaoset i Oslo i bysyret i går kveld.

Veireno kan ha brutt arbeidsmiljøloven over 2000 ganger

Veireno-ansatte har jobbet 13.737 overtidstimer, og selskapet kan ha brutt arbeidsmiljøloven 2.091 ganger siden det overtok søppeltømmingen i Oslo i oktober.

Publisert Sist oppdatert

Over 400 av avvikene bryter dessuten med de nye overtidsvilkårene som ble fastsatt av arbeidstilsynet etter Veirenos søknad om tillatelse til bruk av utvidet overtid fra 12. desember, skriver Dagbladet.

Seks av de 180 ansatte i selskapet skal dessuten ha jobbet mer enn 200 timer overtid, som er den maksimale grensen for ett år. Én av dem skal ha jobbet 315 timer overtid siden Veireno overtok søppeltømmingsansvaret i Oslo den 3. oktober i fjor.

– Alle de over 2.000 avvikene er lovbrudd. Selv om det er flere hundre brudd på samme paragraf, er det like forbanna et lovbrudd, sier forbundssekretær Ole Einar Adamsrød i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF), som har 30 ansatte i selskapet, til avisen.

Selv sier selskapet at det jobber hardt med å redusere overtidsbruken.

– Det er beklagelig at brudd oppstår, men vi ser erfaringsmessig at dette oppstår ved hver eneste oppstart i bransjen generelt. Veireno har dialog med verneombudene, som er erfarne renovatører. De er kjent med problematikken og har erfart samme type problematikk ved oppstart av tidligere kontrakter på innsamling av avfall, sier Veireno-sjef Jonny Enger til avisen.

Alle de over 2.000 avvikene er lovbrudd. Selv om det er flere hundre brudd på samme paragraf, er det like forbanna et lovbrudd

Arbeidstilsynet ønsker ikke å kommentere saken, men sier det forventer at vilkårene det har satt til bruk av overtid, følges.

Tøffe spørsmål – få svar

Under gårsdagens spørretime i Oslo bystyre ble miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) møtt med en rekke kritiske spørsmål fra opposisjonen. Røds Bjørnar Moxnes ville vite om byråden ville sette en grense for antall lovbrudd fra Veireno, som betingelse for at kontrakten med selskapet kan videreføres. Da Nguyen Berg svarte avvikende på spørsmålene fra Moxnes, fulgte Frps Carl I. Hagen opp spørsmålene fra «formann Moxnes», som han titulerte Rødt-lederen som, og presset byråden ytterligere. Men det nærmeste Nguyen Berg kom et svar var: «Når det gjelder når vi vil gjøre alvor av ulike tiltak og sanksjoner mot Veireno, så er det noe som kommunen vurderer kontinuerlig.». Det holdt ikke for Hagen, som stadig forlangte et klart svar. Til slutt måtte ordføreren gripe inn, og si at nok var nok – «byråden har svart etter beste evne».

Powered by Labrador CMS