Arbeidsliv

Veireno har siden 3. oktober i fjor hatt ansvaret for søppeltømmingen i Oslo. De har hatt store problemer, og grove brudd på arbeidsmiljøloven har nå blitt avdekket.

Veireno må rydde i eget søppel

Renovasjonsfirmaet Veireno er i hardt vær. På toppen av søppelkrise har det nå blitt avdekket potensielt 2.000 brudd på arbeidsmiljøloven. Alt sammen under nesa på bystyret.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidstilsynet har kontrollert timelistene til 29 ansatte, og funnet 344 brudd på arbeidsmiljøloven. Én ansatt jobbet i oktober 29 dager på rad, med et gjennomsnitt på 73 timer i uken. En annen jobbet 50,5 timer overtid. På én uke.

Bruddene ble avdekket 10. januar, og Veireno fikk fram til 3. februar å kommentere dem. Men fortsatt står rapporten uten svar.

– Det er ikke så uvanlig at virksomheter ikke svarer. Vi tolker det som at de tar vår rapport og dens beskrivelse av forholdene til etterretning, sier Vigdis Tingelstad, tilsynsleder ved Arbeidstilsynet i Østfold, til Aftenposten.

Vesentlige avvik

I slutten av januar fikk Renovasjonsetaten i Oslo en bestilt rapport fra revisjonsselskapet BDO. Den inneholdt informasjon om de kritiske arbeidsforholdene i Veireno.

BDO har fulgt 33 Veireno-ansatte gjennom hele november, og ifølge Dagbladet inneholder rapporten blant annet følgende punkter:

  • 31 tilfeller fordelt på 12 ansatte som har arbeidet mer enn 13 timer om dagen. 18 av avvikene gjelder en ansatt som ifølge rapporten arbeidet 313 timer i november.

  • 55 tilfeller fordelt på 26 ansatte der den ukentlige arbeidstiden overstiger 50 timer per uke

  • 48 tilfeller fordelt på 25 ansatte ikke har hatt sammenhengende arbeidsfri på til sammen 35 timer i løpet av en uke

  • 25 tilfeller fordelt på 15 ansatte der den ansatte har arbeidet to, eller flere, søndager på rad.

Det uinformerte byrådet

Verken bystyrepolitikerne eller byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg, virket å være informert om Veireno-forholdene. Under bystyrets spørretime den 1. februar klarte ikke byråd Berg å svare da hun ble konfrontert om alle lovbruddene.

I dag kommer det fram at Renovasjonsetaten satt på en egen rapport om forholdene hele tiden. Denne ble det heller ikke informert om under spørretimen.

Berg sitter sier at hun ikke kjente til denne rapporten, og at hun selv satt på helt annen informasjon. Informasjon som viste at Veireno bare hadde mellom null og tre brudd på arbeidsmiljøloven per uke etter uke 50.

- Jeg mener det er svært uheldig at informasjonen jeg har fått har vært mangelfull, og vil selvfølgelig videreformidle riktig informasjon til bystyret, sier hun til Dagbladet.

Hun kan imidlertid ikke svare på når hun fikk kjennskap til den kritiske rapporten.

Kort frist

Arbeidstilsynet har gitt Veireno pålegg om å «iverksette tiltak som sikrer kontroll med at arbeidstidsordningen er i samsvar med kapittel 10 i arbeidsmiljøloven» og om å «iverksette rutine for å avdekke, rette opp og forebygge overtredelser av arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid». Dette innen 15. februar.

Dersom denne fristen ikke blir overholdt, forteller Arbeidstilsynet at det kan bli aktuelt med både overtredelsesgebyr og anmeldelse av virksomheten.

Veireno

  • Veireno tok over ansvaret for søppeltømmingen i Oslo den 3. oktober. Siden det har klagene strømmet inn. I begynnelsen av januar var det kommet inn over 31.000 klager.

  • I et tilsyn gjennomført av Arbeidstilsynet ble det siden overtakelsen 3. oktober avdekket 344 alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven, mange rundt bestemmelser arbeidstid.

  • Dagbladet fulgte opp saken, og finner over 2.000 mulige brudd på arbeidsmiljøloven hos over 180 ansatte.

Powered by Labrador CMS