Arbeidsliv

Det er i helsesektoren behovet for mer arbeidskraft er størst. Det er også denne sektoren som øker antallet læreplasser mest.

Aldri før har så mange fått lærekontrakt

Godt nytt for et arbeidsmarked som skriker etter fagarbeidere.

Publisert Sist oppdatert

I løpet av de seneste fem årene har antallet nye lærekontrakter økt kraftig. I 2017 startet over 21.500 personer i lære – det høyeste antallet som noen gang er målt her til lands.

Det opplyser Utdanningsdirektoratet (Udir) i et nytt statistikknotat. Noen nøkkeltall fra notatet er:

  • 21.500 nye lærekontrakter i 2017. Det er 1 660 flere enn i fjor

  • 19.760 lærebedrifter hadde tilknyttet lærling i løpet av det seneste året

  • 25.670 fag- og svennebrev ble oppnådd i 2016-17

  • 4 av 5 lærlinger oppnår fagbrev innen fem år

Det er særlig i offentlig sektor at antallet lærekontrakter øker. Kommunal sektor fått 32 prosent flere lærlinger på fem år, mens statlig sektor har hatt en økning på 25 prosent i samme periode.

Til sammenligning har økningen i privat sektor for samme periode vært på 16 prosent. Privat næringsliv har imidlertid langt flere læreplasser.

– Men vi ser nå at offentlig sektor jobber offensivt og tar sin del av ansvaret, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.

Han viser til den ferske Jeløya-plattformen, som sier at den blågrønne regjeringen skal stille klare krav til det offentlige om å ta inn lærlinger.

– For selv om vi ser en kraftig vekst er potensialet for å ta enn flere lærlinger i offentlig sektor fortsatt stort, sier Sanner.

For å sikre det, har regjeringen bevilget de yrkesrettede utdanningene 70 millioner kroner i 2018. En del av midlende skal styrke arbeidet med å rekruttere nye lærebedrifter i fylkene, samtidig som regjeringen skal stille tydelige krav til offentlig sektor.

– Det er bra at den systematiske satsingen på flere læreplasser gir resultater. Flere lærlinger får nå muligheten til å ta fagbrevet sitt, og Norge får flere dyktige fagarbeidere, Sanner.

Delt marked

I 2017 var det klart flest nye lærekontrakter i bygg- og anleggsteknikk, mens det var færrest nye lærekontrakter i medier og kommunikasjon.

Ifølge statistikken fra Udir har seks av ni utdanningsprogrammer hatt en økning de siste fem årene. De øvrige har hatt en nedgang.

Helse- og oppvekstfag har størst økning i antall nye lærekontrakter med 1060 flere lærlinger.

Den trenden er høyst nødvendig, ettersom en ny rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse viser at behovet for sykepleiere her i landet kan dobles innen 2040.

Det er størst nedgang i design og håndverk med 211 færre nye lærlinger.

En av fire mangler lærling

Det er til sammen 27.104 godkjente lærebedrifter i landet, hvorav 19 760 har hatt lærling det seneste året.

Det vil si at 27 prosent av de godkjente lærebedriftene ikke har hatt lærling i samme periode.

Det varierer en del mellom fylkene hvor stor andel av de godkjente lærebedriftene som har lærling. I Oslo og Hordaland har 80 prosent av lærebedriftene lærling, mens i Vest-Agder har 62 prosent av de godkjente lærebedriftene lærling.

Powered by Labrador CMS