Arbeidsliv

Hvor mange timer jobber du i uka?

I disse landene jobber folk lengst

Sjekk hvor mange timer nordmenn i snitt jobber i året.

Publisert Sist oppdatert

Mexicanere jobber klart flest timer sammenlignet med de andre OECD-landene. Innbyggerne jobber i gjennomsnitt 2255 timer i året, noe som tilsvarer 43 timer i uken, viser en undersøkelse organisasjonen har gjort.

Tyskland er derimot det landet hvor innbyggerne bruker minst timer på jobben. Tyskerne jobber i snitt 1363 timer i året, det er 892 færre timer enn mexicanerne.

Tyskerne er tett etterfulgt av danskene som kommer på andreplass og nordmenn på en tredjeplass over de OECD-landene som jobber færrest timer.

Ser vi bare på Europa, er det grekerne som legger inn flest timer på arbeidsfronten. De jobber i gjennomsnitt 2035 timer i uken. Arbeidere i USA havner midt på treet med 1783 timer brukt på jobb i året.

Ulik arbeidskultur

Verdens økonomiske forum skriver at ulike kulturelle holdninger og sosioøkonomiske faktorer spiller en nøkkelrolle i antall timer arbeidsgivere forventer av arbeidstakerne.

I Mexico råder en sterk frykt for arbeidsledighet kombinert med en slapp arbeidsmiljølov, noe som fører til at maks-grensen på 48-timers arbeidsuker sjelden blir håndhevet.

På tredjeplass over de landene som jobber lengst finner man Sør-Korea. Lange arbeidstider har lenge vert en drivkraft for å økt økonomisk vekst i landet. Sosiale problemer, lav fødselsrate og redusert produktivitet har derimot fått presidenten i landet, Moon Jae-in, til å gjennomføre en snuoperasjon ved å redusere arbeidstidene i landet og gi arbeidstakere «retten til å hvile».

Til tross for at japanerne har et eget utrykk for å beskrive død som følge av overarbeid «karoshi», ligger den gjennomsnittlige japanske arbeider under OECD-gjennomsnittet på 1713 timer i året. Dette kommer kanskje som en overraskelse siden Japan er kjent for å ha en streng arbeidskultur.

Mindre timer, mer produktivitet

Til tross for å nyte den korteste arbeidstiden blant OECD-landene, klarer Tyskland allikevel å opprettholde høye produktivitetsnivåer. Faktisk er den gjennomsnittlige tyske arbeideren rapportert å være 27 prosent mer produktiv enn sin britiske motpart.

Nederlendere, dansker og franske arbeidere jobber også i gjennomsnitt under 1500 timer i året. Bare 2 prosent av danske arbeidere, som til gjengjeld har den beste jobb-arbeidsbalansen i verden, legger inn flere timer enn OECD-gjennomsnittet på 13 prosent.

Powered by Labrador CMS