Arbeidsliv

Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri.

– IA-avtalen har fått ned sykefraværet i Norge

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen har stilt seg kritisk etter avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen), mens industrien derimot hyller avtalen.

Til Klassekampen sier direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, at IA-avtalen har gitt veldig gode resultater.

Avtalen om inkluderende arbeidsliv ble vedtatt i 2001, og har som overordnede mål å bedre arbeidsmiljøet, styrke jobbnærværet, forebygge og redusere sykefravær og hindre utstøting og frafall fra arbeidslivet.

Men nå er avtalen under ild. Den skal reforhandles i løpet av 2018, og arbeidsminister Anniken Hauglie (H) er alt annet enn fornøyd:

– Dette kan ikke fortsette på samme måte, uttalte hun til Dagens Næringsliv.

Hun er bekymret over at sykefraværet fortsatt er for høyt.

– Et lederansvar

I 2001 var det samlede sykefraværet (egenmeldt og legemeldt) i norsk arbeidsliv sju prosent. I industrien var den 6,6 prosent. 16 år etter at avtalen kom i havn, har sykefraværet sunket til 6,3 prosent i arbeidslivet generelt og 4,4 prosent i industrien. Industrien har dermed overoppfylt ambisjonene om reduksjon i sykefravær i perioden.

De beregner selv at det sparer bedriftene for rundt 800 millioner kroner årlig. Lier-Hansen mener de har funnet en god metodikk.

– Arbeidet med å få ned sykefraværet ble raskt etablert som et konkret lederansvar, og vi fikk på plass et godt samarbeid med fagforeningene. Med utgangspunkt i det har vi systematisk klart å drive dette fram, sier han til Klassekampen.

Med «lederansvar» mener han at lederne i bedriftene har blitt målt på om de har oppnådd nedgang i fraværet.

– Det er fryktelig viktig. Det må bli et tema man må stå til ansvar for. I tillegg har vi i Norsk Industri vært flinke til å lage møteplasser hvor ulike bedrifter kommer med sine erfaringer, så ikke de som var blant de beste kunne lære av de beste. Vi har drevet kunnskapsoverføring, sier han.

Powered by Labrador CMS